Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 5
Eski ve Yeni Toplumsal Hareketlerin Psikolojik Etkileriyle İlgili İki Film: Kar Küreyici ve Dövüş Kulübü
2023
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

1960’lardan sonra siyasi, sosyal, ekonomik yaşamın değişimi, beraberinde getirdiği sorunların ve bu sorunlara tepkilerin de değişimine neden olmuştur. Daha önce sınıfsal ya da ulusal hareketler olarak tanımlanan toplumsal hareketler, kapitalizmin küreselleşmesi ile birlikte, ulus ve sınıfı aşan bir karakter kazanmıştır. Toplum insanı değiştirdiği gibi insan da toplumu değiştirmekte ve karşılıklı bir dönüşüm gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bir neden sonuç ilişkisinden bahsedebileceğimiz gibi etkileşim içerisinde olan bir yapıdan da söz edebiliriz. Bu sabit ve durağan olmayan yapının somut birer çıktıları olarak toplumsal dinamikler devreye girer. Tüm bu süreç ve hareketler toplumsal olayların oluşmasına olanak tanır. Sivil haklar, ifade özgürlüğü, öğrenci hareketleri, kadın hakları, ekoloji bilinci, barış isteği, antikapitalizm, nükleer enerji karşıtlığı gibi psikolojik, sosyolojik ve siyasi talepler, çağımızın insanı kadar sinemayı da meşgul etmiştir. Filmlerin ve film senaryolarının çok boyutlu yapısı sinemanın toplumbilimiyle ilişkisini açığa çıkartır. Sinema aracılığıyla toplumbilimi içerisinde var olan olayların, olguların ve hareketlerin mevcut yapısı belirginlik kazanır. Sinema kendi dili aracılığıyla gerçekleri ve toplumsal hareketleri seyirciye aktarır. Gerçekleşen aktarımın dinamik yapısı aracılığıyla filmlerin içeriği, içinde yaşanan zamanın inanç kalıpları, değer yargıları ortaya çıktığı gibi toplumsal meselelere karşı gösterilen tavırlar da görünür olur. Bu çalışmada genel olarak Dövüş Klübü (1999) ve Kar Küreyicisi (2013) filmlerinde toplumsal hareketlerin karakterini, sistem eleştirisinin psikolojik ve sosyolojik yönleri inceleyecektir. Özel olarak ise Kar Küreyicisi filminde eski toplumsal hareketlerin izlerini incelenirken Dövüş Klubü filminde tüketim kültürünün eleştirel yapısı araştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Two Films About The Psychological Effects Of Old and New Social Movements: Snowballer and The Battle Club
2023
Yazar:  
Özet:

After the 1960s, the change in political, social, and economic life has led to a change in the problems it brings with it and the reactions to these problems. Social movements, previously defined as class or national movements, have, along with the globalization of capitalism, gained a character that exceeds the nation and class. As society changes man, the human being changes society and a mutual transformation occurs. So we can also talk about a structure that is in interaction, as we can talk about a result relationship. As a concrete outcome of this stable and unstable structure, social dynamics are activated. All these processes and movements enable social events to occur. Civil rights, freedom of expression, student movements, women’s rights, ecological consciousness, peace desire, anti-capitalism, nuclear energy resistance, and psychological, sociological and political demands have engaged the cinema as much as the human being of our time. The multi-dimensional structure of films and film scenarios reveals the relationship of the cinema with the social science. Through the cinema, the current structure of events, events and movements that exist within the social science gets clear. The cinema translates facts and social movements to the audience through its own language. Through the dynamic structure of the translation that occurs, the contents of the films, the patterns of beliefs of the time in which they live, the values judgments appear, and the attitudes against social issues are also visible. In this study we will study the character of social movements, the psychological and sociological aspects of system criticism, in the films of the Battle Club (1999) and Snowflower (2013) in general. Specifically, when we study the traces of ancient social movements in the Snowflower film, the Battle Club film will explore the critical structure of consumption culture.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.402
Atıf : 2.525
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini