Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 46
 İndirme 11
Boşanmış Annelerin Ebeveynlik Stresleri ile Kişilik Özellikleri, Algıladıkları Sosyal Destek ve Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algıları Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Boşanma, tüm aile bireylerini etkileyen ailesel bir kriz faktörüdür. Tek ebeveyn olarak boşanmış annelerin ebeveynlikleri ile ilgili deneyimleri, yurt dışı alan yazında birçok araştırmanın konusu olurken yurt içi alan yazında konu ile ilgili araştırma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı, boşanmış annelerin ebeveynlik stresi ile algıladıkları sosyal destek, kişilik özellikleri ve ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın verileri; resmi olarak eşinden boşanmış, boşanmanın üstünden en az dört ay geçen, çocuğun velayetinin annede olduğu ve 18 yaşın altında en az bir çocuğu olan 128 anneden toplanmıştır. Araştırma için 09/12/2015 tarihinde 214 numaralı karar ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etik Kurulundan izin alınmıştır. Araştırmada, demografik bilgi formu, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algısı Ölçeği ve Ebeveynlik Stresi Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sonuçları algılanan sosyal desteğin, kişilik ölçeğinin alt boyutları olan duygusal dengesizlik ile deneyime açıklığın ve ebeveynlik rolüne ilişkin kendilik algıları ölçeğinin alt boyutu olan ebeveyn yatırımının ebeveynlik stresini anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Bunun yanında deneyime açıklığın ve algılanan sosyal desteğin ebeveynlik stresini negatif olarak yordamaktadır. Duygusal dengesizlik ile ebeveyn yatırımının, ebeveynlik stresini pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Ebeveyn yeterliliği, rol doyumu, ebeveyn rol dengeleme, dışa dönüklük, yumuşak başlılık ve sorumluluk değişkenlerinin ebeveynlik stresini yordamada anlamlı olmadığı görülmüştür.  Bu araştırmanın bulgularına göre, ebeveynlik stresini azaltan en etkili değişken ise deneyime açıklık kişilik özelliğidir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between The Parental Stress and Personality Characteristics Of Divorced Mothers, Social Support They Perceive and Self-perceptions Related To The Role Of Parents
2021
Yazar:  
Özet:

Divorce is a family crisis factor that affects all family individuals. The experiences of divorced mothers with their parents are the subject of many research in the summer of the foreign field, while the number of research on the subject in the summer of the domestic field is quite limited. The aim of this study is to explore the relationship between divorced mothers’ parental stress and social support they perceive, personality characteristics and self-perceptions about the role of parents. The research data were collected from 128 mothers who have officially divorced from their spouse, have passed at least four months after the divorce, the child’s custody is in the mother and have at least one child under the age of 18. The research was approved by the Ethics Board of the Yıldırım Beyazıt University of Ankara with Decision No. 214 on 09/12/2015. The study used the demographic form of information, the personality test based on qualities, the multi-dimensional scale of social support perceived, the scale of self-perception in relation to the role of the parent, and the scale of parental stress. The results of the analysis have found that the social support that was perceived, the emotional imbalance, which is the lower dimensions of the personality scale, and the lower dimensions of the scale of experience and self-perceptions about the role of parenthood, the parent’s investment, which is the lower dimensions of the scale of parenthood stress, significantly put into effect the parent’s stress. In addition, the experience of transparency and perceptible social support addresses parental stress negatively. It has been found that emotional imbalance and parental investment put parents’ stress in a positive direction. Parental competence, role satisfaction, parental role balance, outward orientation, soft headline and responsibility variables have been found to be meaningless in suppressing parental stress.  According to the findings of this study, the most effective variable that reduces parental stress is the characteristic of experience-open personality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.088
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini