Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 34
 İndirme 10
Akran Koçluk Uygulamasının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisine Etkisi
2019
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı akran koçluk uygulamasının fen bilgisi öğretmen adaylarının Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) ve TPAB’ı oluşturan öğelerin gelişimine etkisini incelemektedir. Bu amaçla çalışmaya 37 fen bilgisi öğretmen adayı (27 kız ve 10 erkek) katılmıştır. Çeşitli türleri olan koçluk uygulamasının “karşılıklı akran koçluğu” bu çalışmada kullanılmıştır. 10 haftalık araştırma sürecinin ilk iki haftasında, öğretmen adaylarına akran koçluğu eğitimi verilmiştir. Kalan 8 haftada ise öğretmen adaylarından sınıf içi öğretim süreçlerinde akran koçluğu uygulamasını kullanmaları istenmiştir. Ayrıca her hafta “Öğretmenlik Uygulaması” dersi kapsamında en az bir saatlik teorik dersler işlenmiş ve bu derslerde öğretmen adaylarına öğretim uygulamaları ve akran koçluğu formlarına yönelik dönütler verilmiştir.  Dolayısıyla çalışma kapsamında 296 form incelenmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler; 1-Bilimsel açıklama, 2-Kısmen bilimsel açıklama ve 3-Bilimsel olmayan açıklama olmak üzere üç kategoride incelenmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının TPAB ve öğelerinde gelişim olduğunu göstermiştir. Öğretmen adaylarının ilk haftalarda üç bilgi alanında (alan, pedagojik ve pedagojik alan bilgisi) ön görüşme aşamasında kısmen bilimsel açıklama düzeyinde bulundukları sadece teknolojik ve teknolojik pedagojik alan bilgisinde bilimsel olmayan düzeyde yoğunlaşmanın olduğu belirlenmiştir. Son haftalara doğru ise pedagojik bilgi, teknolojik bilgi ve teknolojik pedagojik alan bilgisinde gelişimin bilimsel düzeyde yoğunlaşmaya doğru olduğu belirlenmiştir. Gözlem aşamasında ise öğretmen adaylarının ilk haftalarda beş bilgi alanında da kısmen bilimsel açıklamada yoğunlaştıkları son haftalara doğru bilimsel açıklama düzeyine doğru bir geçiş olduğu ortaya çıkmıştır. Son görüşme aşamasında ise, dört bilgi alanında ilk haftalarda bilimsel olmayan açıklama düzeyinde yoğunlaşan öğretmen adayları sonlara doğru kısmen bilimsel açıklamaya doğru gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Sadece pedagojik bilgide ilk haftalarda kısmen bilimsel düzeyde yer alan öğretmen adayları son haftalara doğru da aynı düzeyde kaldığı belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Akran Kocluk Uygulamasinin Fen Bilgisi Ogretmen Adaylarinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisine Etkisi
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the impact of the scientific knowledge of coaching practice on the development of the Technical Pedagogical Field Knowledge (TPAB) and the elements that form TPAB. For this purpose, 37 science teachers candidates (27 girls and 10 men) participated in the study. The practice of coaching with different types of "courage coaching" has been used in this study. During the first two weeks of the 10 weeks of research process, the teacher candidates were given co-training training. In the remaining eight weeks, the teachers were asked to use the coaching practice in classmates. Also, at least an hour of theoretical courses were processed in the framework of the "Teacher's Application" course each week, and in these courses the teaching candidates were given guidelines for teaching practices and co-training forms.  There are 296 forms of study. In the analysis of the data obtained in the study, content analysis was used. The data obtained in the study were studied in three categories: 1 Scientific Description, 2 Part Scientific Description and 3 Non-Scientific Description. The findings obtained have shown that the teacher candidates have developed in TPAB and their items. In the first few weeks, the teaching candidates were partly on the level of scientific explanation in the first three fields of knowledge (field, pedagogical and pedagogical field knowledge) in the pre-conversation stage, and it was determined that only the non-scientific level of focus on the knowledge of the technological and technological pedagogical field was determined. In recent weeks, the development of pedagogical knowledge, technological knowledge and technological pedagogical knowledge has been determined to focus on the scientific level. In the observation phase, it was revealed that in the first five weeks, the teachers candidates were partly focused on the scientific explanation in the last five weeks, a transition to the level of scientific explanation. In the last phase of the interview, the teachers candidates who focused on the level of non-scientific explanation in the first four weeks in the field of information have been found to have progressed towards the scientific explanation in the end. Only pedagogical knowledge has been determined that the teachers candidates that are partly on the scientific level in the first weeks have remained at the same level in the last weeks.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 844
Atıf : 6.510
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini