Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 3
Plei̇stosen Homi̇ni̇nleri̇nden Modern İnsana: Omur Uzunlugunda Meydana Gelen Degi̇si̇mler
2020
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Bir canlının yaşamını devam ettirdiği süreç olarak tanımlanabilen ömür uzunluğu, insanın evrimsel süreç içinde bulunduğu koşullar ve bu koşullara adaptasyonu hakkında bilgi verir. İnsanlık, geçmişten beri hastalıklarla mücadele etmiş, koşulları iyileştirebilmek, yaşlanmayı önlemek ve sağlıklı yaşam süresini uzatabilmek için çabalamıştır. Ağaç dallarında uyuyan ya da mağaralarda yaşayan, her gün çok sayıda tehlikeyle karşı karşıya kalan avcı-toplayıcı antik toplumlarda genç yaşta ölüm yaygındı. Uzun yıllar kıtlık, savaş ve salgın hastalıklar ile mücadele eden toplumların yaşam süresi oldukça kısaydı, doğum oranı ile ölüm hızları arasında fark azdı. İnsan, avcı toplayıcı yaşam şeklinden yerleşik tarım toplumlarına geçişle birlikte daha az tehlikeye maruz kaldı. Gelişen sağlık ve hijyen koşulları, teknoloji ve tıp alanındaki gelişmeler sayesinde yaşam süresi gitgide uzadı. Türlerin yaşam süreleri taksonomik sınıflandırmadaki konumlarının anlaşılmasına katkı sağlar. Bu nedenle bu çalışmada tarih öncesi ve tarihi çağlarda yaşamış olan toplumların beslenme şekilleri, sahip oldukları hastalıklar, tıbbi olanakları ile günümüz toplumlarının olanakları ile kıyaslanarak değişen koşulların ömür uzunluğuna etkileri değerlendirilmiştir. İnsan yaşamında bir üst sınır olup olmadığı açıklanmış, gelecekte bizi bekleyen tahmini yaşam süresini yorumlamak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Lifespan Changes: From Lower Paleolithic Humans To Anatomically Modern Human
2020
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Lifespan, which can be defined as the process by which a living thing continues its life, gives information about human position in the evolutionary process and adaptation to changing conditions. Humanity has struggled with diseases since the past and striving to improve conditions, delay aging, prolong healthy lifespan. In ancient hunter-gatherer communities, who slept in tree branches or lived in caves, and faced various dangers every day, mortality at a young age was common. Societies struggling with famine, war and epidemics for many years had a very short lifespan, the difference between birth rate and death rate was small. The human being was less exposed to danger with the shift from the hunter-gatherer lifestyles to settled agricultural societies. Lifespan has gradually increased, thanks to the improving health and hygiene conditions, developments in technology and medicine. The species lifespan contributes to comprehending their role within the taxonomic classification. For this reason, in this study, the impact of changing conditions on life expectancy has been examined, by comparing the diets, illnesses, and medical facilities of societies lived in prehistoric and historic periods with those of today's societies. Whether the human life has a maximum limit has been explained, and it is aimed to interpret the estimated lifespan that awaits us in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












AMİSOS

Alan :   Filoloji; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 192
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini