Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 3
Batı Karadeniz Bölgesi Ağızları ile Eski Anadolu Türkçesindeki Eklerin Ünlü Yuvarlaklaşması Yönünden Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Türkçenin tarihî dönemleri içerisinde ünlü yuvarlaklaması yönünden en belirgin dönem Eski Anadolu Türkçesi dönemidir. Eski Türkçede dudak uyumuna bağlı olan ekler dahi Eski Anadolu Türkçesi döneminde ünlülerinin yuvarlaklaşması sebebiyle dudak uyumu dışında kalmıştır. Bu fonetik hadise Eski Anadolu Türkçesinde o denli yaygındır ki dönemin karakteristik özelliği haline gelmiştir. 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkçesi döneminin başlaması ile bu güçlü fonetik hadise azalmaya başlamış; fakat imlâda etksini 18. yüzyıla kadar sürdürmüştür. Tarihî dönem olarak kendisinden önce ve sonra dudak uyumunu bozacak bir yuvarlaklaşma olmayıp bu güçlü fonetik hadisenin Eski Anadolu Türkçesinde görülmesi, Anadolu’da yazı dilini kuran Oğuz boylarının ağız özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bugün Anadolu coğrafyasında yaşayan ağızlar, bu tarihî sürecin neticesi olarak bulunur. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde görülen farklı ağız özelliklerinin her biri, tarihî dönemde bu coğrafyaya yerleşen Oğuz boylarının ağızlarının birer kalıntısıdır. Eski Anadolu Türkçesinin karakteristik özelliği olan yuvarlaklaşma da bugün Anadolu ağızlarında kendini göstermektedir. Bolu, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Sinop gibi Batı Karadeniz bölgesini oluşturan yerleşim yerlerinin ağızlarında ünlü yuvarlaklaşması yaygın şekilde görülmektedir. Bu çalışmada Batı Karadeniz bölgesi ağızları ile Eski Anadolu Türkçesindeki ekler ünlü yuvarlaklaşması yönünden değerlendirilecektir. Değerlendirme yapılırken Eski Anadolu Türkçesi merkeze alınacaktır. Bu dönemde sürekli yuvarlak ünlülü ve sürekli düz ünlülü kullanılan eklerin Batı Karadeniz bölgesi ağızlarındaki durumları karşılaştırmalı şekilde ortaya konacaktır. Ayrıca Eski Anadolu Türkçesinin kuruluşundaki ağız etkisi hakkında veriler elde edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Comparing The Mouths Of The Western Black Sea Region With The Ancient Anadolu Turkish Supplements In The Famous Circularization Direction
2020
Yazar:  
Özet:

The most notable period in the history of Turkish is the Ancient Anadolu Turkish period. In ancient Turkish, the additives that are linked to the mouth harmony have remained out of the mouth harmony due to the rotation of their celebrities during the ancient Anadolu Turkish period. This phonetic event is so common in Ancient Anadolu Turkish that it has become a characteristic feature of the time. From the 15th century, with the beginning of the Ottoman Turkish period, this powerful phonetic event began to decrease; but its influence continued until the 18th century. As a historical period, there is no rounding that will break the mouth harmonization before and after, and the appearance of this powerful phonetic event in Ancient Anadolu Turkish, is due to the mouth characteristics of the Son's lengths that founded the writing language in Anadolu. Today, the mouths living in the Anatolian geography are found as the result of this historical process. Each of the different mouth characteristics seen in the various regions of Anadolu is a remainder of the mouths of the Son lengths settled in this geography in the historic period. The rotation, which is a characteristic feature of the ancient Anadolu Turkish, is also present in the mouths of Anadolu today. Bolu, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Sinop are widely seen in the mouths of settlements that make up the West Black Sea region. In this study, the mouths of the Western Black Sea region and the additions in the Old Anadolu Turkish will be assessed in the direction of the famous rounding. When the assessment is made, the Old Anadolu Turkish will be taken to the center. During this period, the constantly round famous and constantly flat famous supplements used will compare the conditions in the mouths of the Western Black Sea region. It will also be tried to obtain data about the oral effect in the establishment of the Ancient Anadolu Turkish.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 275
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini