Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 168
 İndirme 36
 Sesli Dinleme 2
POSTMODERN KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI: TEORİK BİR ANALİZ
2020
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Tarihsel köken itibariyle çok eskilere dayanan modern ve modernleşme olgusu özellikle Batı’da aydınlanma düşünürlerinin çabalarıyla birlikte bir ideolojiye, bir dünya görüşüne dönüşmüş ve klâsik düşüncenin terk edilmesiyle yeni bir dünya düzeni doğmasına yol açmıştır. Yirminci yüzyılın sonlarına doğru gelindiğinde ise pek çok alanda ortaya çıkan ve zaman içerisinde hızlanan gelişmeler modernizm üzerinde tartışmaların giderek artmasına sebep olmuş ve modernizm üzerinde yoğunlaşan tartışmalar postmodernizmi ortaya çıkarmıştır. Postmodern anlayışla birlikte kamu yönetimi alanında da büyük değişim ve dönüşümler gerçekleşmiş, bu değişimler modern kamu yönetimi anlayışının terk edilerek yeni bir kamu yönetimi anlayışının, postmodern kamu yönetiminin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Çalışmanın ilk kısmında ‘modern’ ve ‘modernizm’ kavramları ile birlikte bu kavramların uzantıları da ele alınmıştır. Konunun ana çalışma alanı olan postmodernizm ve kamu yönetimi ilişkisini doğru değerlendirebilmek açısından modernizm konusunun vuzuha kavuşturulması önem arz etmektedir. Bu sebeple aklı ve bilimi temsil eden, eski ve geleneksel olana karşı bir başkaldırıyı, değişimi simgeleyen modernizmin anlaşılması konuya ilişkin tartışmaları anlamlandırmamızı kolaylaştıracaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde postmodernizmin ne demek olduğu, özellikleri, modernizme ve modern dünyaya itirazları, modernizmden farkı ortaya konulmuş, devamında ise postmodernizm ve kamu yönetimi ilişkisi incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise postmodern kamu yönetimi düşüncesi ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Özü itibariyle bu çalışma ile ortaya koyulmak istenen amaç, modernizm ve postmodernizm tartışmaları çerçevesinde kavramların kamu yönetimi ile ilişkisini ortaya koyarak kuramsal bir tartışmayı okuyucunun ilgisine sunmak ve kamu yönetiminin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Postmodern Public Management: A Theoretical Analysis
2020
Yazar:  
Özet:

The phenomenon of modernization and modernization, which is historically based on the very ancient, especially in the West, with the efforts of illumination thinkers, has turned into an ideology, a world view, and with the abandonment of classical thought has led to the birth of a new world order. When it came to the end of the twentieth century, the developments that occurred in many fields and accelerated over time have led to increased debates about modernism and the debates focused on modernism have led to postmodernism. With the postmodern understanding, great changes and transformations have occurred in the field of public administration, and these changes have left the concept of modern public administration and prepared the ground for the formation of a new concept of public administration, the postmodern public administration. In the first part of the study, along with the concepts of "modernism" and "modernism", the extension of these concepts was also discussed. The main work area of the subject is to be able to correctly evaluate the relationship between postmodernism and public administration. Therefore, a rebellion against the ancient and traditional, which represents the mind and science, will make it easier for us to understand the discussions on the subject of modernism which symbolizes change. In the second part of the study, what postmodernism means, its characteristics, modernism and the oppositions to the modern world, the difference from modernism, and in the next part, the relationship between postmodernism and public administration was studied. In the result section, the postmodern public administration’s thought and future assessments were presented. The objective to be presented by this study is to present a theoretical discussion to the interest of the reader and to evaluate the future of public administration by revealing the relationship of concepts with public administration in the framework of modernism and postmodernism discussions.

Anahtar Kelimeler:

Postmodern Approach On Public Administration: A Theoretical Analysis
2020
Yazar:  
Özet:

The modern and modernisation phenomenon, which dates back to ancient times in terms of historical origin, has turned into an ideology, a worldview along with the efforts of the enlightenment thinkers especially in the west and this caused the birth of a new world order with the abandonment of the classical thought. Towards the end of 20th century, the developments that emerged in many areas and accelerated over time caused a gradual increase in the debates on the modernism and the debates focused on the modernism led to the postmodernism. Great changes and transformations took place in the field of public administration with the post-modern understanding and these changes, by abandoning the modernist public administration, paved the way for the formation of a new public administration understanding – postmodern public administration. In the first part of the study, the concepts of “modern” and “modernism” as well as the extensions of these concepts are discussed. In order to correctly evaluate the relationship between the postmodernism and public administration, which is the main field of study, it is important to clarify the issue of modernism. For this reason, understanding modernism, which represents reason and science, and symbolizing change and a revolt against the old and the traditional, will make it easier for us to understand the discussions on the subject. In the second part of the study, the meaning of postmodernism, its features, its objections against modernism and modern world, its difference from modernism are presented and subsequently the relationship between the postmodernism and public administration is examined. In the conclusion part, postmodern public administration thought and its future are evaluated. In essence, the aim of this study is to present a theoretical discussion to the attention of the reader by setting out the concepts of modernism and postmodernism with public administration within the framework of modernism and postmodernism discussions, and to evaluate the future of public administration.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.048
Akademik Hassasiyetler