Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 88
 İndirme 27
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE YÖNELİK ÖZ YETERLİK İNANÇLARININ İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Günümüzde bireysel farklılıkları dikkate alan bir eğitim sistemi içerisinde yer almak her bireyin en tabi hakkıdır. Bireysel farklılıklar altında okullarımızda yapılan kaynaştırma uygulamaları ise hak ettiği ilgiye ne yazık ki hala muhtaçtır. Kaynaştırma uygulamaları ülkemizde özel eğitim öğretmenlerinin alanı olarak algılansa da aslında toplumda herkese önemli görevler düşmektedir. Okullarda kaynaştırma uygulamalarını destekleyen önemli paydaşlardan biri de branş öğretmenleridir. Branş öğretmenleri içerisinde ise kaynaştırma uygulamalarına en önemli katkıyı verecek olan “demokratik toplumumuza bireysel farklılıkları tanımış, kabul etmiş ve saygı duyan bireyler yetiştirme” hedefi ile yola çıkan Sosyal Bilgiler öğretmenleridir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının kaynaştırma eğitimine yönelik öz yeterlilik inançlarını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim döneminde Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıfında öğrenim gören 76 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubundaki sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kaynaştırmaya yönelik öz yeterlilik düzeylerini tespit etmek için Hollender (2011) tarafından geliştirilen, “Teacher Efficacy For Inclusion Scale (TEI)” ölçeğinin, Türkçeye Meral ve Bilgiç (2012) tarafından uyarlanan “Kaynaştırmada Öğretmen Yeterliği Ölçeği (KÖYÖ)”, kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca Tschannen-Moran ve Woolfolk Hoy (2001) tarafından geliştirilen, “Teachers’ Sense of ElTicacy Scale (TSES)” ölçeğinin, Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından Türkçeye uyarlanmış “Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”, kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinden elde edilen sonuçlara baktığımızda, çalışma grubundaki Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının kaynaştırma yeterlilik düzeylerinin ve öğretmen öz yeterlik düzeylerinin orta düzey olduğu, kaynaştırma yeterlilik düzeylerinin değişkenlerine göre farklılık göstermediği, kaynaştırma öğretmen yeterliği ve öğretmen öz yeterlikleri arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın bu sonuçlarını, çalışma grubunun lisans eğitimlerinde aldıkları Özel Eğitim dersinden yeterli oranda faydalanamadıklarına bağlamak mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Social information assessment of personal beliefs to the source of education of the teachers candidates
2019
Yazar:  
Özet:

Nowadays, participating in an educational system that takes into account individual differences is the most natural right of each individual. Under individual differences, the coaching practices in our schools are unfortunately still necessary for the interest they deserve. The practice of coaching is perceived as the field of special education teachers in our country, but in fact it falls on important tasks to everyone in society. One of the important stakeholders that support the coaching practices in schools is the branch teachers. In the branch teachers, social knowledge teachers are the most important contribution to the coaching practices, with the aim of "training individuals who recognized, accepted and respected individual differences in our democratic society". In this regard, the purpose of the research is to study the beliefs of self-capacity towards the training of social information teachers candidates. The research study group formed 76 Social Information teachers candidates who studied in the final class of the Mediterranean University School of Education during the 2017-2018 educational teaching period. The research has used a screening model. Social information in the study group has been developed by Hollender (2011) to identify the levels of self-capacity for teaching candidates, the "Teacher Efficacy For Inclusion Scale (TEI)" scale, adapted by Meral and Knowledge (2012) to Turkey, the "Teacher Capacity Scale (KÖYÖ)" has been used to identify the levels of self-capacity for teaching candidates. The study also used the "Teachers' Sense of ElTicacy Scale" scale, developed by Tschannen-Moran and Woolfolk Hoy (2001) and the "Teachers' Self-Qualification Scale" adapted to Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005). When we look at the results obtained from the data of the study, the Social Information in the working group found that the teachers candidates’ coaching qualifications levels and the teachers’ self-qualifications levels were medium, the coaching qualifications levels did not differ according to variants, there was no meaningful relationship between coaching teacher qualifications and the teachers’ self-qualifications. It is possible to link these research results to the fact that the working group did not benefit sufficiently from the Special Education course they received in their undergraduate training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.118
Turkish Studies Educational Sciences