Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 98
 İndirme 44
Karışık Dilli Kitâb-ı Ata-dede Adlı Eserde Dikkati Çeken Ses Değişmeleri
2015
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Eski Anadolu Türkçesi, Anadolu coğrafyasında genel itibarıyla 13-15. yüzyıllar arasını kapsayan, Oğuzca temelinde gelişen tarihî yazı dilidir. Bu tarihî dönem, Türk dilinin ne zaman ve nasıl teşekkül ettiği dil araştırmacılarınca hâlâ çok tartışılan dönemlerinden biridir. Bununla birlikte zaman zaman kimi ağız özelliklerinin metinlere girmesi, standart bir Eski Anadolu Türkçesinden bahsedilmesini güçleştirmektedir. Türk dilinin bu tarihî devresinde telif ve tercüme olmak üzere pek çok eser yazılmıştır. Eski Anadolu Türkçesinin ilk dönemlerine ait bazı eserlerde Türk dilinin farklı lehçelerine ait özellikler bir arada görülmektedir. Karahanlı Türkçesi dönemiyle Eski Anadolu Türkçesi dönemini birbirine bağlayan bu eserlerde hem Oğuzca hem de Doğu Türkçesi özelliklerini görmek mümkündür. “Karışık Dilli” olarak adlandırılan eserler sahip oldukları dil özellikleriyle Türk dilinin tarihî lehçelerine ait bilgiler vermesi açısından önemlidir. Batı ve Doğu Türkçesine ait dil özelliklerini bir arada bulunduran karışık dilli eserler, Oğuzcanın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Birtakım dilbilimciler bu dönemi karışık dilli eserlerden yola çıkarak “Olga-Bolga” sorunu olarak da adlandırmaktadır. Tek nüshası Türk Dil Kurumu kütüphanesinde bulunan Kitâb-ı Ata-Dede dil özellikleri açısından karışık dilli bir eser görünümündedir. Bu çalışmada ilk sayfalarında karışık dil özellikleri göstermesine rağmen ağırlıklı olarak Eski Anadolu Türkçesi dil özelliklerini taşıyan Kitâb-ı Ata-Dede adlı eserde dikkati çeken ses değişmeleri üzerinde durulacaktır. Eserin taşıdığı fonetik özelliklerinin ortaya konulmasıyla karışık dilli eserlerle ilgili çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Change The Voice Of The Father-father In The Judgment
2015
Yazar:  
Özet:

Ancient Anadolu Turkish is a historic written language developed on the basis of Sonca, which in general covers the 13-15 centuries in the Anatolian geography. This historical period is one of the periods that is still widely discussed by the language researchers when and how the Turkish language was formed. However, from time to time, the entrance of some oral characteristics into the texts makes it difficult to speak of a standard Ancient Anadolu Turkish. In this historical circle of the Turkish language, many works have been written, including authorship and translation. In some works of the early periods of the Ancient Anadolu Turkish, the characteristics of the different languages of the Turkish language are seen together. In these works that connect the Ancient Anadolu Turkish period with the Karahanlı Turkish period, it is possible to see the characteristics of both Sonic and Eastern Turkish. The works called "Mixed Languages" are important in terms of giving information about the historical languages of the Turkish language with the language characteristics they have. Mixed language works that combine the language characteristics of Western and Eastern Turkish have played an important role in the development of the Son. Some linguists call this period the “Olga-Bolga” problem, starting from mixed language works. The only node in the Turkish Language Institution Library is the Book-i Ata-Dede in terms of the characteristics of a mixed language work. Although this study shows mixed language characteristics in its first pages, it will focus on the sound changes that draw attention in the book called Ata-Dede, which mainly carries the ancient Anadolu Turkish language characteristics. The purpose of the work is to contribute to work related to mixed language works by revealing the phonetic characteristics of the work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.580
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini