Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 79
 İndirme 23
ORTAÖĞRETİM (9. SINIF) ÖĞRENCİLERİNİN HARİTA OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
2017
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Davranışçı yaklaşım öğretmen merkezli bir eğitim anlayışına dayalıdır. Davranışçı yaklaşımının aksine yapılancırmacı yaklaşım ise öğrenci merkezli bir eğitim anlayışına sahiptir.  2000’li yılların başlarında ortaöğretim müfredatlarında yapılandırmacı yaklaşım modeli benimsenmiştir. Yapılandırmacı yaklaşımla, öğretmen merkezli eğitimden öğrenci merkezli eğitime geçilmiştir. Öğrenci merkezli eğitimle beceri ve değer eğitimi önem kazanmıştır. Coğrafya eğitimi, bireylerde coğrafi sorgulama, değişim ve sürekliliği algılama, gözlem, kanıt kullanma, harita, grafik ve  tablo okuma ve yorumlama gibi becerilerinin gelişimine olanak sağlamaktadır.  Bu araştırmanın amacı da, ortaöğretim öğrencilerinin (9. Sınıf)  harita okuryazarlık düzeylerini belirlemek ve harita okuryazarlığını oluşturan boyutlar üzerinde çeşitli değişkenlerin etkisini ortaya koymaktır. İlgili alan literatür incelendiğinde bireylerin harita okuryazarlığı farklı kişiler tarafından farklı kesimlere(sınıf öğretmenleri, sosyal öğretmenleri) yönelik araştırmalar yapılmıştır. Ancak ortaöğretim öğrencilerine yönelik henüz bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu açıdan düşünüldüğünde bu çalışmanın ortaöğretim öğrencilerine yönelik alan yazındaki eksikliği giderebileceğine inanılmaktadır.                                  Araştırmanın örneklemini 2015–2016 eğitim-öğretim yılının II. döneminde Sivas merkezindeki ortaöğretim okullarındaki öğrencilerden random (rastgele) yöntemiyle seçilen ve kolay ulaşılabilir katılımcılar olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada istatistiksel analizler SPSS 18 (Statistical Package for Social Science for Personal Computers) programı kullanılarak yapılmıştır. Harita okuryazarlığını oluşturan boyutlar ile bağımsız değişkenler arasında İlişkisiz (bağımsız) Örneklemler İçin t-Testi; İlişkisiz Örneklemler İçin Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır.                             Araştırmada yer alan bulgular doğrultusunda; öğrencilerin cinsiyet, anne – baba eğitim düzeyleri ve kullandıkları harita türüne göre anlamlı bir harita okuryazarlık farkı bulunamamıştır. Bunun yanında öğrencilerin okul türüne göre (Fen lisesinde öğrenim gören öğrenciler lehine), harita kullanım sıklıklarına göre (Haritaları sık kullanan öğrenciler lehine), harita kullanım amaçlarına göre (Yer-yön ve turizm maksatlı haritaları kullana   n öğrenciler lehine) ve derse olan ilgilerine göre (Derse ilgili olan öğrenciler lehine) harita okuryazarlık düzeylerinde anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Higher Education ( 9 ) Students are viewing the levels of readability on the map from different values.
2017
Yazar:  
Özet:

Behavioral approach is based on a teacher-centered educational understanding. Unlike the behavioral approach, the constructive approach has a student-centered educational understanding.  At the beginning of the 2000s, a structural approach model was adopted in the high school curricula. With a structuring approach, the teacher-centered education has been translated to student-centered education. Student-centered education has gained importance in skill and value education. Geography education enables individuals to develop their skills such as geographical questioning, change and continuity perception, observation, proof use, map, graphics and table reading and interpretation.  The purpose of this study is to provide high school students (9). Class) is to determine the map literacy levels and to reveal the influence of various variables on the dimensions that make up map literacy. When the relevant field of literature is studied, the map literature of individuals has been conducted by different persons to different sections (class teachers, social teachers). However, there has not yet been a study for high school students. In this regard, it is believed that this study could solve the lack in the field of writing for high school students.                                  Examples of the study 2015-2016 educational year II. During the period, students in the secondary schools in the center of Sivas are formed by students who are randomly selected and easily accessible participants. The study was conducted using SPSS 18 (Statistical Package for Social Science for Personal Computers) program. T-Test for Non-Related (Independent) Examples between the dimensions that make up map readiness and the independent variables; One-Related Variant Analysis (ANOVA) for Non-Related Examples.                             According to the findings included in the study, there was no significant difference between the students’ gender, mother-father educational levels and the type of map they used. In addition, according to the type of school (in favour of students studying at Fen high school), according to the frequency of use of the map (in favour of students who frequently use the maps), according to the use of the map (in favour of students who use land and tourism maps) and according to their interests in the class (in favour of students related to the class) the map has significant differences in the level of literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Doğu Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.010
Atıf : 2.433
Doğu Coğrafya Dergisi