Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 75
 İndirme 3
Kerkük Türkmen Şairlerinden Esat Naip’in Şiirlerinde Tasavvuf Felsefesi
2018
Dergi:  
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Irak Türkmenleri, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türk toplulukları arasında, Türk kültürünü ve edebiyatını günümüze kadar güçlü bir şekilde muhafaza edebilen Türk topluluklarının başında yer alır. Kerkük başta olmak üzere Irak'ın farklı bölgelerinde yaşayan Türkmenler, zengin bir edebiyata sahiptir. Ancak bu bölgelerde yetişen, güçlü yeteneğe sahip olan ve rengarenk eserleri ortaya koyan şairlerin üzerinde yeteri kadar bilimsel çalışmaların yapıldığı söylenemez. Bu çalışmada Irak Türkmenleri adından güçlü bir şekilde söz ettiren Esat Naip üzerinde durulmuştur. Derin bir kültür ve edebiyat bilgisi birikimine sahip olan Naip, Arapça ve Farsçayı iyi derece bilmiş ve şiirlerinde oldukça usta bir şekilde kullanmıştır. Irak Türkmenlerinin kalbi sayılan 1989 yılında dünyaya gözlerini açan Esat Naip, çocukken Kuran-ı Kerim'i ezberlemiş ve hatmetmiştir. Babasından öğrendiği Arapça ve Farsçayı daha sonra ele aldığı şiirlerinde ustacasına kullanabilmiştir. Naip, Irak Türkmen şairleri arasında aruz vezni ile şiir yazan en başarılı şairlerden sayılır. Naip, Türkiye'de görüştüğü Yahya Kemal'in “Kalbim yine üzgün, seni andım da derinden” başlıklı şiirine nazire değerinde olan ".Bir Hatıra" şiirini yazmıştır. Naip şiirlerinde aşk ve tasavvuf başta olmak üzere birçok konuyu ustaca işlemiştir. Bununla birlikte hayatının son yıllarında yeni tarzda şiir yazma yönelmiş ve aruz yerine hece vezni ile ser vermeye başlamıştır. Bu çalışmada Esat Naip'in şiirlerinde tasavvuf felsefesi ve bununla ilgili düşünce ve kavramlar ele alınmış ve incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)