Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 23
 Görüntüleme 85
 İndirme 43
Türkiye’de Üçüncü Yaş Turizm Potansiyeli ve Kaynak Kullanımı
2019
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya genelinde yaşanan demografik dönüşüme bağlı olarak, üçüncü yaş turizmi giderek önem kazanmaktadır. Genel olarak günümüzdeki emekli veya emeklilik çağındakiler, geçmiştekilere kıyasla daha sağlıklı ve daha fazla ekonomik birikime sahiptirler. Bu imkânlara sahip yaşlılar, boş zamanlarını turizm için harcamaya da isteklidirler. Bu sebeple turizm sektörü için yeni fırsatlar ortaya çıkarmaktadırlar. Kendine has bir pazar oluşturan bu turizmi şekli için ülkelerin çeşitli uygulama ve politikalar geliştirdiği görülür. Türkiye’de ise son yıllarda bu olayın önemi fark edildiğinden uygulama ve planlamalarda yetersizlikler görülmektedir. Bu turist tipinin talep ve ihtiyaçlarına yönelik arz sunumunda da eksiklikler bulunmaktadır. Türkiye’de sadece sağlık turizmi ve iklime bağlı kaynak sunulduğu, dolayısıyla onların asıl seyahat motivasyonlarının dikkate alınmadığı anlaşılmaktadır. Çalışmada işte bu yaş grubunun motivasyonları, talep ve ihtiyaçları literatüre bağlı olarak irdelenmiş ve uygun kaynak kullanımına dair öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca üçüncü yaş turist potansiyeli üzerinde de bir değerlendirme yapılarak gelecekteki muhtemel pazar hakkında fikir elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırmalarda yaygın kullanılan doküman analizi tekniğinden faydalanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmede bu yaş grubunun, yaş ve bilinç düzeylerine uygun fazla aktivite istemeyen daha çok kültürel, tarihi ve doğal turizm kaynaklarına yönelik ilgilerinin baskın olduğu görülmüştür. Türkiye bu talebe yönelik güçlü bir arza sahiptir. Ancak, bu çekicilikler üzerine çalışmaların eksiklikleri dikkat çekmektedir. Ülke potansiyelinin bölge, alt bölgeler ve iller düzeyindeki durumu ise henüz belirlenmiş değildir. Üçüncü yaş turizmine katılanlarının kaynak kullanımına ilaveten ulaşım ve konaklama istekleri de göz önüne alındığında belli destinasyonların belirlenmesinin daha uygun olacağı düşünülerek, “cazibe şehirler” ve “turizm koridorları” önerisi geliştirilmiştir. Bu destinasyonlarda uygulanacak organizasyonlar üzerine de öneriler sunulmuştur. Son olarak, bu yaş grubu için kaynak kullanımının tamamlayıcıları olarak erişilebilirlik ve yaşlı dostu konaklama tesislerine dair fikirler öne sürülmüştür. Çalışmanın Türkiye’de üçüncü yaş turizmini konu alan yayınlardaki turistik kaynak sunumu ve turist potansiyeli üzerine kısıtlı olan literatüre katkı sağlaması ve sektörün karar vericilerine öngörü sunması umulmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

Turki̇ye’de Ucuncu Yas Turi̇zm Potansi̇yeli̇ ve Kaynak Kullanimi
2019
Yazar:  
Özet:

Depending on the demographic transformation around the world, the third-year tourism is increasingly increasing importance. In general, those of today’s retirement or retirement age are healthier and more economical than others in the past. The old people with these possibilities are also willing to spend their free time on tourism. This is why they are creating new opportunities for the tourism industry. It appears that the countries have developed various practices and policies for this form of tourism that creates a unique market. In Turkey, since the importance of this event has been noticed in recent years, there are deficiencies in implementation and planning. There are also shortcomings in the supply to the demand and needs of this type of tourist. It is clear that in Turkey only health tourism and climate-related resources are offered, so their main travel motivations are not taken into account. In the study, this age group’s motivations, demands and needs are based on literature and recommendations on the appropriate use of resources are developed. It is also tried to get an idea about the future potential market by making an assessment of the third-year tourist potential. The study has been evaluated using the document analysis technique used widely in quality research. The assessment has shown that the age group is in accordance with age and consciousness levels; more than those who do not want more activity; their interest in cultural, historical and natural tourism resources is overwhelming. Turkey has a strong desire for this demand. However, the lack of work on these attractions is attracted. The state of the country’s potential at the regional, subregional and provincial level is not yet determined. Third-year tourism participants, in addition to the use of resources and transport and accommodation requests, considering that the determination of certain destinations would be more appropriate, the recommendation "cities fascinating" and "tourism corridors" have been developed. There are also recommendations on the organizations to be implemented in these destinations. Finally, the ideas on accessibility and old-friendly accommodation facilities as complementary to the use of resources for this age group have been suggested. The study is expected to contribute to the literature that is limited to the tourist potential and the presentation of tourist resources in publications on the third-year tourism in Turkey and the industry is expected to provide forecast to the decision makers.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Doğu Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.010
Atıf : 2.430
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini