Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 11
Sabri F. Ülgener’in İktisadi Ahlakı ile Weber’in Protestan Ahlakı’nın Karşılaştırması
2020
Dergi:  
Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülkemizde Weberyan görüşün en önemli temsilcisi olan Sabri F. Ülgener, iktisadi ahlak ve iktisadi zihniyet kavramlarının terminolojiye girmesini sağlayan yegâne şahsiyettir. İktisadi ahlakı tıpkı Weber gibi meslek ahlakı çerçevesinde ele almasına karşın; farklı dinler ve farklı toplumlar çerçevesinde ele alındığı için, iktisadi ahlakın Ülgener için farklı bir açılımı söz konusudur. Bunun sebebi ise Kapitalizmin doğu toplumlarında hiç görülmemiş olmasıdır. Max Weber ise kapitalizmin özellikle Batı Avrupa ve Amerika’da yayılmasında özellikle modernleşme ve rasyonalizmin çok büyük etkilerinin olduğunu düşünmektedir. Protestan mezhebinin özellikle Kalvenist öğretisinin meslek ahlakına dönük birtakım prensipleri, mezhep mensuplarının bu dünyaya rasyonel bir bakış açısıyla bakmayı ve dünyaya yönelik bir zühd hayatının yaşanmasını içermektedir. Bu durum Ülgener’de ise rasyonelleşmeden daha ziyade tasavvufi bir yaşamın gerekliliği olarak, bu dünyadan el etek çekme şeklinde bir zühd hayatının yaşanması anlamını taşımaktadır.

Sabri F. Ülgener’in özellikle Osmanlı Devleti’nin meslek ahlakı ve iktisadi zihniyeti ile Weber’in modernleşme ile birlikte aşırı rasyonelleşmeye bağlı olarak Protestan meslek ahlakının farklılıklarının yanı sıra benzerliklerini de ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda Protestan mezhebinin zühd anlayışı ve sermaye birikimine dayanan ekonomi anlayışı ile İslam dininin tasavvufi bir perspektifle ekonominin şekillenmesine olan bakış açılarının karşılaştırılması da çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

F. F. F. F. F. F. F. F. F. F. F. F. F. F
2020
Yazar:  
Özet:

Sabri F. Ülgener, the most important representative of the Weberyan view in our country, is the only person who allows the concepts of economic morality and economic mentality to enter the terminology. Although economic morality is addressed in the framework of professional morality like Weber; since it is addressed in the framework of different religions and different societies, it is a different opening of economic morality to Ulgener. This is because capitalism has never been seen in Eastern societies. Max Weber believes that capitalism, especially in Western Europe and America, has a great impact on modernization and rationalism. A number of principles of the Protestant religion, especially the Calvinist doctrine, aimed at the professional morality, include the members of the religion to look at this world from a rational point of view and to experience a world-oriented life. This situation in Ülgener means that, rather than rationalization, as a necessity of a tasavvuff life, it means that the form of removing from this world is the form of a wicked life.

by Sabri F. It is intended to reveal the differences in the Protestant professional morality as well as their similarities, depending on the occupational morality and economic mentality of the Ottoman State and the modernization of Weber. In this context, the conception of the protestant religion and the economic conception based on the accumulation of capital and the comparison of the views of the Islamic religion on the formation of the economy with a tasavvuff perspective is also another purpose of the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 196
Atıf : 234
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini