Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 27
 İndirme 2
Covıd-19 Salgın Döneminde Bireylerin Kişisel ve Genel Hijyen Davranışlarının İncelenmesi
2021
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 salgın döneminde bireylerin kişisel ve genel hijyen davranışlarının incelenmesi amacıyla planlanan bu çalışmaya farklı sosyo demografik özelliklere sahip 837 yetişkin birey katılmıştır. Araştırmanın verileri, Çiçek, Şahin ve Erkal (2020) tarafından geliştirilen 27 madde ve 6 alt boyuttan oluşan COVID-19 Hijyen Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formundan oluşan çevrim içi anket formu ile sosyal medya aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada, bireylerin salgın sürecinde kişisel ve genel hijyen davranışlarının cinsiyet, eğitim düzeyi ve salgın döneminde temizlik malzemelerine daha fazla bütçe ayırma durumlarından etkilendiği sonucuna varılmıştır. (p<0.05). Kadın katılımcıların, ön lisans ve daha az eğitim düzeyine sahip olan bireylerin ve temizlik malzemelerine daha fazla bütçe ayırdığını belirtenlerin hijyen davranışları sergileme düzeyi yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte kişisel ve genel hijyen davranışlarının katılımcıların yaşı, gelir düzeyi, medeni durumu, birlikte yaşadığı kişi sayısı, yaşadığı yer, kronik hastalığa sahip olma durumu, kamu spotlarının bilgi artışına etkisi, 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı bireylerle yaşama durumu ve ailede Covid-19 tanısı alan bireyin varlığından etkilenmediği belirlenmiştir (p>0.05). Alt boyutlar açısından incelendiğinde ise “el hijyeni”ne ilişkin davranışları sergileme düzeyi yaş, gelir düzeyi, birlikte yaşanılan kişi sayısı, yaşanılan yer, kronik hastalığa sahip olma durumu, kamu spotlarının bilgi artışına etkisi değişkenlerinden etkilendiği, “ev hijyeni”ne ilişkin davranışları sergileme düzeyinin ise gelir düzeyi ve yaşanılan yerden etkilendiği sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular, alan yazında konuyla ilgili yapılmış kısıtlı literatür ile tartışılmış, önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Review Of The Personal and General Hygiene Behaviors Of Individuals In The Period Of Salgin
2021
Yazar:  
Özet:

The study was planned to study the personal and general hygiene behaviors of individuals during the Covid-19 epidemic; 837 adults with different socio-demographic characteristics participated. The data of the research was collected through social media with the online survey form consisting of 27 materials developed by Flower, Shahin and Erkal (2020) and 6 sub-dimensions consisting of the COVID-19 Hygiene Scale and Personal Information Form. The study found that individuals' personal and general hygiene behaviors in the epidemic process were affected by sex, education and more budget allocation to cleaning materials during the epidemic period. by p<0.05 The high level of showing hygiene behavior has been found for women participants, individuals with pre-licensed and less educational levels, and those who indicate that they spend more budget on cleaning materials. However, personal and general hygiene behaviors have not been determined to be affected by the age, income level, civic status, the number of people with whom they live, the place where they live, the state of chronic illness, the impact of public spots on increased information, the state of living with individuals over the age of 65 and under the age of 20 and the presence of the individual who is diagnosed with Covid-19 in the family (p>0.05). When examined from the point of view of the subdimensions; the level of exposure of behaviors related to "hand hygiene"; the age, income level, the number of people living together, the place experienced, the state of having chronic illness, the public spot's impact on information increases is affected by the variables, the level of exposure of behaviors related to "home hygiene" is achieved to the result that the level of exposure of behaviors related to "home hygiene" is affected by the income level and the place experienced. The findings obtained were discussed with limited literature on the subject in the field, in recommendations.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.927
Atıf : 18.002
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi