User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 6
 Views 78
 Downloands 11
II. Meşrutiyet Dönemi İktidar Oluşumu Sürecinde Basının Rolü
2018
Journal:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada, II. Meşrutiyet dönemi iktidar mekanizmasının kurumsallaşma sürecinde basının araçsallaştırılmasını ve bir meşruiyet kaynağı olarak kullanımını ele alınmıştır. Bilindiği gibi meşruiyet, yani geçer, kabul edilebilir olma tarihsel süreç içerisinde hep var olagelmiştir. İslam öncesi dönemde meşruiyet, Tanrı’dan kut alma ile sağlanmaya çalışılırken İslami dönemde “zillullahi fi’l arz” yani Allah’ın yeryüzündeki gölgesi sıfatıyla sürdürülmüş ve zaman içerisinde farklı islami öğeler eklenmiştir. Her iktidar ideal olan bir düzeni öncelikle yaratarak, daha sonra ise bunun gerekliliği noktasında çeşitli araçlar ile kendi egemenliğini kurma yoluna gidecektir. Çünkü toplumun yeniden inşası, ortak bir algı oluşumunu gerekli kılar. II. Meşrutiyet döneminde Hürriyet, Meşrutiyet, Terakki gibi kavramların ortak bir hedef olarak benimsenmesi toplumun dönüştürülebilmesi noktasında önem taşıyacaktır. Kitle hareketinin gerçekleştirilebilmesi, iktidar mekanizmasının kullanmış olduğu aygıtlarda tezahür eder. İktidarın geliştirmiş olduğu yöntem onun devamlılığını sağlama noktasında da önemini koruyacaktır. II. Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakki partisinin, meşruiyetini gerçekleştirme noktasında halkın desteğini sağlamak adına basını kendi yayın organları ile araçsallaştırması bizim bildirimizin de ana temasını oluşturmaktadır. Bu dönemde yeni siyasal partilerin oluşması, halkın desteğinin sağlanması için çeşitli faaliyetlerin gerçekleşmesine sebebiyet vermiştir. Bu noktada İttihat ve Terakki partisinin meşruti yönetim hakkında halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine önem verdiği, basın aracılığı ile yeni düzen ve getirilen hakların duyurulması, iktidarın ve düzenin korunması için basına hususi önem verildiği bilinmektedir. Biz de çalışmamızda II. Meşrutiyet dönemi gazeteleri üzerinden basının, iktidarın bir aracı olarak kullanımını inceleyeceğiz. Kavramların, zihni dönüşümün sağlanmasında kullanımı ve bunun kurulu düzenin sürdürülebilmesindeki örnekleri, dönemin gazeteleri incelenerek değerlendirilecektir. Basının sadece bir aktarım aracı olmadığı, gerçekleştirilen eylemlerin meşruluğunun sağlanmasında ve kontrolünde hususi önem taşıdığı sonucu çıkarılmaktadır. Bizim çalışmamız dönem içerisinde kullanılan hedef kavramların kullanım amaçlarından biri olan meşruiyet üzerine eğilerek basındaki yansımalarını ele alacak ve dönem içerisinde oluşan zihniyete nasıl etki ettiği ortaya konulacaktır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 475
Cite : 571
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi