Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 221
 İndirme 71
2011 Dil - Anlatım ve Türk Edebiyatı Dersleri ile 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programlarının Karşılaştırılması ve Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

2005 yılında Türk Dili ve Edebiyatı dersi ile ilgili iki yeni öğretim programı hazırlanmıştır. Bunlar, Dil ve Anlatım Programı ile Türk Edebiyatı Programı olarak ayrı ayrı adlandırılmıştır. Dil ve Anlatım Programı ve Türk Edebiyatı Programları farklı hazırlanmış ve ders kitapları bunlara göre yazılmıştır. 2005-2006 eğitim öğretim yılında uygulanan ve 2011 yılında yeniden gözden geçirilen bu program, 2015 yılında tekrar değiştirilmiştir. Bu araştırma, 2011 yılında uygulamaya sokulan “Dil ve Anlatım”, “Türk Edebiyatı Dersi Öğretim Programı” (eski programlar) ile 2018 yılında uygulamaya sokulan “Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı”nı (yeni program) vizyon ve amaçlar, esas aldıkları yaklaşım, kazanımlar ve üniteler, araç-gereçler-kaynaklar, ölçme ve değerlendirme bakımlardan karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma nitel bir araştırma olup veriler doküman analizi tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmanın ana maddesi, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan 2011 Ortaöğretim Türk Edebiyatı ve Dil-Anlatım Dersleri Programı ile 2018 Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Programının ilgili tüm basılı kaynakları oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda Türk Dili ve Edebiyat Dersleri Programının 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında 9. ve 10. sınıflar için birleştirilerek verildiği, 11. ve 12. sınıfların ise 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı içerisinde birleştirileceği tespit edilmiştir. Hazırlanan bu çalışmada 2011 ve 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programları karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Her iki programın hedeflerinin genel olarak aynı olduğu görülmüştür. Hem 2011 programlarında vurgulanan dil ve edebiyatın işlevi hem de 2018 programında vurgulanan Türk Dili ve Edebiyatının işlevi benzerlikler göstermektedir. 2011 Dil Anlatım Programı ile Türk Edebiyatı Programı Öğretim Programları; (1) dinleme, (2) konuşma, (3) okuma, (4) yazma, (5) görsel okuma ve görsel sunudan oluşan beş öğrenme alanı üzerine yapılandırılmışken, 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Programı öğretim programında öğrenme alanları (1) sözlü iletişim, (2) okuma, (3) yazma olmak üzere üç ana başlık altında düzenlenmiştir. 2018 programında dil ve edebiyat eğitimi tür odaklı ele alınmış, dil ve edebiyat eğitimi birbirini destekleyecek şekilde düşünülmüştür. 2011 programlarının öğrenci merkezli ve yapılandırmacı bir yaklaşım ile hazırlandığı görülmektedir. 2018 programının ise tür odaklı ve beceri merkezli bir yaklaşımla hazırlandığını ifade etmek mümkündür. Öğrenme öğretme süreci değer odaklı ele alınmıştır. Yapılan çalışmanın programlar arasındaki farklılıkların anlaşılması ve değişikliklerin ortaya çıkarılması bakımından alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

2011 Di̇l - Anlatim ve Turk Edebi̇yati Dersleri̇ İle 2018 Turk Di̇li̇ ve Edebi̇yati Dersi̇ Ogreti̇m Programlarinin Karsilastirilmasi ve Degerlendi̇ri̇lmesi̇
2019
Yazar:  
Özet:

In 2005 two new teaching programmes related to the Turkish Language and Literature course were prepared. These are separated as the Language and Interpretation Program and the Turkish Literature Program. The language and narrative program and the Turkish Literature Programs are prepared differently and the curriculum books are written according to them. This program, which was implemented in the 2005-2006 educational year and re-reviewed in 2011, was re-modified in 2015. This research aims to reveal similarities and differences in comparison of the vision and objectives of the "Middle Education Turkish Language and Literature Curriculum" (new program) and the "Turkish Literature Curriculum" (Old programs) implemented in 2011 and the "Middle Education Turkish Language and Literature Curriculum" (Old programs) based on the approach, achievements and units, tools-tools-sources, measurement and evaluation. This study is a qualitative research and the data is obtained through the document analysis technique. The main article of the research is the 2011 Secondary Education Turkish Literature and Language-Telling Courses Programme, prepared by the MEB Teaching and Literature Council, and the 2018 Secondary Education Turkish Language and Literature Courses Programme all the relevant printed resources. The study found that the Turkish Language and Literature Courses Program was given by combination for 9th and 10th classes in the 2017-2018 Education Year, and the 11th and 12th classes would be combined in the 2018-2019 Education Year. In this prepared study, the 2011 and 2018 Turkish Language and Literature Teaching Programs have been compared and evaluated. The objectives of both programs are generally the same. The function of the language and literature highlighted in the 2011 programmes and the function of the Turkish language and literature highlighted in the 2018 programmes show similarities. The 2011 Language Talk Program with the Turkish Literature Program Teaching Programs; (1) listening, (2) speaking, (3) reading, (4) writing, (5) visual reading and visual presentation consisting of five learning areas, while the 2018 Turkish Language and Literature Program Teaching Programs are organized under three main topics: (1) oral communication, (2) reading, (3) writing. In the 2018 program, language and literary education was addressed in a kind-focused way, and language and literary education was considered to support each other. The 2011 programmes appear to be prepared with a student-centered and structured approach. It is possible to say that the 2018 program is prepared with a type-focused and skill-focused approach. The teaching process is focused on value. It is believed that the study will contribute to the field writing in terms of understanding the differences between the programs and the discovery of changes.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 956
Atıf : 2.042
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini