Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 166
 İndirme 52
Şairi Bilinmeyen Bir Siroz Şehrengizi
2019
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk şiirinde Rumeli, hem coğrafyası hem de yetiştirdiği sayısız şairle geniş ve önemli bir yere sahiptir. Kendine has şiir anlayışı ve özelliğine sahip olan Rumelili şairlerin, klasik Türk şiirine birçok katkısı olmuştur. Edebiyatımızda XVI. yüzyılda ortaya çıkan XVIII. yüzyılın sonlarına kadar devam eden, bir şehrin güzellikleri ile daha çok çarşı esnafından erkek güzellerini anlatan şehrengiz türünün ilk örneği, Rumelili şairlerden Priştineli Mesîhî tarafından Edirne hakkında yazılmıştır. Mesîhî’den sonra birçok şair, çeşitli şehirler hakkında şehrengiz kaleme almıştır. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Bursa, Edirne, İstanbul başta olmak üzere sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan Abkır, Belgrad, Gümülcine, İştip, Moton, Mostar, Rodos, Siroz, Üsküp, Yenice, Yenişehir gibi Rumeli şehirleri adına da şehrengiz yazılmıştır. Bunlardan Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olan Siroz hakkında yazılan iki şehrengizden biri, XVI. yüzyıl şairlerinden Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî’ye aittir. Diğer Siroz şehrengizinin ise müellifi bilinmemektedir. Eserin bilinen tek nüshası, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi TY 818 (v. 74a-78b)’de kayıtlıdır. 28 güzelin üçer beyitle tasvir edildiği şehrengiz, mesnevi nazım şekliyle yazılmış olup 105 beyitten ibarettir. İçerisinde şehir tasviri bulunmayan Siroz Şehrengizi’nde, güzeller tasvirine ağırlık verilmiştir. Bu makalede, şairi bilinmeyen “Şehr-engîz-i Siroz”’un muhteva incelemesi yapılarak transkripsiyonlu metni verilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Sairi Bilinmeyen Bir Siroz Sehrengizi
2019
Yazar:  
Özet:

In the classical Turkish poetry, Rumeli has a wide and important place with both its geography and countless poets he has grown up. Rumelili poets, who have their own poetry understanding and characteristics, have made many contributions to the classical Turkish poetry. in the literature XVI. 18th century appeared. The first example of the city-less species, which lasted until the end of the century, which tells the beauty of a city and more of the fourth trade men's beauty, is written by the Romeli poets by the Priştineli Mesihî Edirne. Many of the poets, after the Messiah, have received a non-city pen on various cities. The capital of the Ottoman State, Bursa, Edirne, Istanbul, which has a major socio-cultural and economic position, including Abkır, Belgrad, Gümülcine, Iştip, Moton, Mostar, Rodos, Siroz, Esküp, Yenice, Yenişehir and other Romeli cities are also written without city. One of these is one of the two cities written about Siroz, one of the important cultural and commercial centers of the Ottoman State in Rumeli, XVI. The poet of the century belongs to Ahmed Cemali. The rest of the city is unknown. The only known edition of the work is registered in the Istanbul University Library TY 818 (v. 74a-78b). 28 The city, where the beauty is depicted with three beits, is written in the form of the mesnevi nazim, and it is only 105 beits. In the city, where there is no image of the city, the beautiful image of the city has been given weight. In this article, a transcription text was given by the poet's unknown "City-engîz-i Siroz" by making a great review.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.402
Atıf : 2.518
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini