Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 14
 İndirme 5
Türkiye’de Yetenek Yönetimi Çalışmalarındaki Gelişmeler: Lisansüstü Tezlere Yönelik Bir Analiz (2007-2019)
2021
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İşletmeler içinde bulundukları yoğun rekabet ortamından kurtulabilmek ve ortalamanın üzerinde kar elde etmek için stratejik yönetim unsurlarını kullanmaktadırlar. İşletmelerin sürdürülebilir bir şekilde yüksek getiri elde edebilmesi için farklılaşma stratejilerini de uygulaması gerekmektedir. Sektör içerisinde farklılaşmanın sağlanabilmesi için gerekli olan ise işletmenin taklit edilemeyen, nadir bulunan ve kendine has olan özelliklerini geliştirmesi sayesinde sürdürülebilir karlılığı oluşturmasıdır. Bu özelliklerin odak noktasında ise insan kaynağı gelmektedir. İşletmenin temel yetkinliğini sağlamada insan kaynağının yetenekleri büyük bir önem kazanmıştır. Özellikle yoğun rekabetin olduğu sektörlerde işletmeler sahip oldukları yetenekli personel sayesinde büyük bir rekabet avantajı sağlamaktadır. İşletmelerin uzun ömürlü olabilmeleri, ortalamanın üzerinde getiri elde edebilmeleri ve gelecek nesillere önemli değerler bırakabilmeleri için ellerinde bulunan insan kaynaklarını geliştirmeli ve yetenekli çalışanlar haline getirmeleri gerekmektedir. Bunu yapabilmek için yetenek yönetimi uygulamaları uygulanmalı ve stratejik amaçlar doğrultusunda insan kaynakları geliştirilmelidir. Yetenek yönetimi, işe alım sürecinden başlayarak yetenekli bireylerin işletmeye girmesini sağlamakta ve işletmenin daha önceden belirlenmiş olan stratejik yönetimine uygun olarak kilit noktalarda yetenekli insan kaynağının oluşmasını sağlamaktadır. Yetenek yönetimi sayesinde işletmenin stratejik yönetim uygulamalarının sürdürülebilirliği sağlanabilmektedir. Yetenek yönetimi ile işletmenin stratejik yönetim uygulamaları koordineli bir yapı oluşturduğunda işletmenin gelecekte ihtiyacı olan yetenekleri de karşılanabilmektedir. Çalışmanın temel amacı, yetenek yönetimi konusuna yönelik ilginin durumunu ve oluşan gelişmeleri belirleyebilmektir. Bu kapsamda yetenek yönetimi konusunda yazılmış olan ve Ulusal Tez Merkezi (YÖKTEZ) ana sayfasında yayınlanan lisansüstü tezlerin hazırlandığı yılların dağılımı, hangi üniversite ve enstitüde hazırlandığı, hangi konulara odaklandığı, hangi yöntemlerin kullanıldığı ve örneklem sayısı kriterleri yönleri ile kıyaslaması MAXQDA 2020 nitel analiz programı kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışma çerçevesinde yetenek yönetimi konusundaki yönelim ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada, 2007-2019 yılları arasında hazırlanmış olan toplamda 68 yüksek lisans tezi ve doktora tezi araştırma kapsamına alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Developments In Talent Management Studies In Turkiye: Analysis Of Graduate Thesis (2007-2019)
2021
Yazar:  
Özet:

Businesses use strategic management elements in order to get rid of the intense competition environment and to make profit above average. Businesses need to implement differentiation strategies in order to achieve high returns in a sustainable manner. In order to achieve differentiation within the sector, it is necessary to create sustainable profitability by improving the imperfect, rare and unique characteristics of the enterprise. The focus of these characteristics is on human resources. The skills of human resources have gained a great importance in ensuring the basic competence of the enterprise. Especially in the sectors where there is intense competition, the enterprises provide a great competitive advantage thanks to their skilled personnel. Businesses have to improve their human resources and become skilled employees in order to be long-lasting, to achieve higher than average and to leave significant values for future generations. To do this, talent management practices should be implemented and human resources should be developed for strategic purposes. Talent management, starting from the recruitment process, enables talented individuals to enter the enterprise and enables the creation of skilled human resources at key points in accordance with the strategic management of the enterprise. Thanks to talent management, the strategic management practices of the enterprise can be sustained. Talent management and strategic management of business applications that need coordination in the future capabilities of the business creates a structure could be fulfilled. The main purpose of the study is to determine the state of interest and developments in talent management. In this context, the distribution of the years in which the graduate theses written on talent management and published on the main page of the National Thesis Center (YÖKTEZ) were prepared, which university and institute they were prepared in, which subjects they focused on, which methods were used and the sample number criteria were compared with the MAXQDA 2020 qualitative analysis program. Within the framework of this study, the orientation in talent management has been tried to be revealed. In the study, a total of 68 master's theses and doctoral dissertations prepared between 2007-2019 were included.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 481
Atıf : 1.527
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi