Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 83
 İndirme 7
Samed Vurgun’un ‘ferhad ve Şirin’ Oyunu ile Nazım Hikmet’in ‘ferhad ile Şirin’ Oyunu Üzerine Mukayeseli Bir İnceleme
2020
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Doğu edebiyatlarında asırlardır işlenen Hüsrev ü Şirin hikâyesinin bir bölümü olup sonradan genişletilen Ferhad ü Şirin hikâyesi, tiyatro edebiyatına da konu olmuştur. Türk edebiyatında hikayeyi tiyatro eserine dönüştüren şairler arasında, farklı coğrafyalarda fakat aynı dönemlerde yaşamış ve aynı sanat metodunu benimsemiş olan Nazım Hikmet ve Samed Vurgun özellikle dikkati çekmektedir. Azeri Edebiyatında Samed Vurgun, hikâyeyi Ferhad ve Şirin adıyla manzum olarak oyunlaştırırken XII. yüzyıl şairi Nizamî’nin Hüsrev ve Şirin mesnevisini kaynak olarak almıştır (1941). Nazım Hikmet ise Ferhad ile Şirin’i, eserin halk hikâyesi versiyonunu esas alarak mensur bir tarzda kaleme alır (1948). Her iki şair de Toplumcu Gerçekçi sanat anlayışlarını bu eserlerine de yansıtmışlar, bir halk kahramanı olan ‘Ferhad’ karakterini ön plana almışlardır. Şairlerin, mizaçlarından, içinde yetiştikleri çevrenin kültüründen ve bireysel hikâyelerinden kaynaklanan farklılıklar, yaşadıkları dönemin siyasî olayları, hikâyeyi yeni unsurlarla zenginleştirmelerine veya bazı unsurları çıkartmalarına neden olmuştur. İki şair de iki aşk ve üç şahıs etrafında kurguladıkları eserlerinde, ‹Ferhad’ın Şirin’e duyduğu kuvvetli aşk’ motifini muhafaza ederken, Nazım Hikmet bu aşkı halka hizmet aşkına dönüştürmüş Samed Vurgun ise esere vatan ve hürriyet aşkını ilave etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Comparative Review Of Samed Vurgun's 'ferhad and Sweet' Game and Nazim Hikmet's 'ferhad and Sweet' Game
2020
Yazar:  
Özet:

It is a part of the story of Hüsrev u Şirin, which has been processed for centuries in the Eastern literature, and the story of Ferhad u Şirin, which has been extended later, has also been a subject of the theatrical literature. Among the poets who transform the story into a theatrical work in Turkish literature, Nazım Hikmet and Samed Vurgun, who have lived in different geography but in the same period and adopted the same art method, are attracted. In Azeri Literature, Samed Vurgun, playing the story as a manzum under the name of Ferhad and Şirin, XII. The poet of the century took the Hüsrev and the sweet mesnevis of Nizamî as a source (1941). Nazim Hikmet and Ferhad and Shirin, based on the public story version of the work, are painted in a human style (1948). Both poets also reflected their Socialist Realist art concepts in their works, taking the character 'Ferhad' to the forefront, a popular hero. The differences arising from the poets, the culture of the surroundings and the individual stories in which they grown have caused the political events of the time they lived to enrich the story with new elements or to extract some elements. The two poets in their works about two love and three persons, while preserving the motto of ‘the strong love that Ferhad heard to the sweet’, Nazım Hikmet transformed this love into the love of public service and Samed Vurgun added the love of patriotic and freedom to the work.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 969
Atıf : 2.377
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini