Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 65
 İndirme 36
 Sesli Dinleme 2
Depremlerin Şehir ve Mesken Mimarisine Olan Etkilerine Coğrafi Bir Bakış: 1939 Erzincan Depremi Örneği
2019
Dergi:  
Current Perspectives in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Depremlerin hayatın birçok alanına olduğu gibi, mimariye olan etkileri de oldukça fazladır. Aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Erzincan ovası içerisinde kurulmuş olan Erzincan şehri, tarihte yaşadığı büyük depremler sonucunda birkaç kez yer değiştirmek zorunda kalmış ve yeniden imar edilmiştir. Özellikle Cumhuriyet tarihi içerisinde yaşadığı 1939 depremi de, günümüzdeki Erzincan şehrinin yeniden inşasında ve yeni şehir mimarisinin oluşmasında yönlendirici bir etkiye sahip olmuştur. 1939 depreminden sonra Erzincan şehrini yeni yerleşim alanına (yaklaşık 1,5-2 km kuzeye) taşıma çalışmaları başlatılmıştır. II. Dünya Savaşı’nın oluşturduğu olumsuz atmosfer ile bunun ülkemize olan siyasi ve ekonomik yansımaları, bu sürecin gecikmesine neden olurken belli bir imar planı çerçevesinde daha düzenli ve modern bir şehir yapısının ortaya çıkmasına da vesile olmuştur. Nitekim şehrin mimarisinde deprem hassasiyeti ön planda tutulmuş ve meskenlerin depreme dayanıklı olmaları önemli bir kriter olarak benimsenmiştir. Bununla birlikte deprem sonrasında ortaya çıkan konut ihtiyacını bir an önce karşılamaya yönelik olarak yapılan pavyon evler bu bakımdan beklentilerin altında kalmıştır. Oysaki prefabrik özellikteki kurma evler, kullanılan yapı malzemesi ve teknikleri açısından depreme uygun olmalarının yanı sıra, tek katlı olmaları ve bahçe içerisinde yer almaları gibi özellikleriyle şehir mimarisine yeni bir anlayış katmıştır. Çalışmada temel veri kaynağı olarak arşiv belgeleri, kamu kurumlarından alınan bilgiler ile daha önce yapılmış çalışmalardan yararlanılmıştır. Bununla birlikte uzun yıllar Erzincan’da yaşamış kişilerle yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilere de çalışmanın muhtelif yerlerinde yer verilmiştir. Çalışmanın meskenlerle ilgili olan bölümü için saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda şehirde günümüze ulaşan pavyon ev ve kurma ev örneklerinin bazılarında incelemelerde bulunulmuş ve fotoğrafları çekilmiştir. Elde edilen tüm bu veri ve bilgiler coğrafi düşünce ilkeleri kapsamında analiz ve sentez edilerek değerlendirmelerde bulunulmuş ve eldeki çalışma oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Depremlerin Sehir ve Mesken Mimarisine Olan Etkilerine Cografi Bir Bakis: 1939 Erzincan Depremi Ornegi
2019
Yazar:  
Özet:

As with many areas of life, earthquakes have a significant impact on architecture. The city of Erzincan, which is built within the Erzincan hole on the active earthquake, has been forced to change and rebuild several times as a result of the great earthquakes in history. The 1939 earthquake, in the history of the Republic, has also had a leading impact on the rebuilding of today’s Erzincan city and the formation of a new city architecture. After the 1939 earthquake, the work of transportation of the city of Erzincan to the new settlement area (approximately 1.5-2 km north) began. and II. The negative atmosphere created by the World War and its political and economic reflections to our country have caused this process to be delayed, and in the framework of a certain construction plan, a more regular and modern city structure has also been created. In fact, in the architecture of the city, the earthquake sensitivity is held in the forefront and the houses are adopted as an important criterion to be earthquake-resistant. However, pavion houses designed to meet the housing needs that arise after the earthquake immediately remained below expectations in this regard. Oysaki prefabricated buildings have added a new understanding of the city architecture with their characteristics such as being one-storey and located within the garden, as well as being suitable for earthquake in terms of the used building materials and techniques. As a basic data source in the study, archive documents have been used with the information obtained from public institutions and previous studies. However, the information obtained from conversations with people who have lived in Erzincan for many years has also been placed in various places of work. The work was carried out for the department related to the houses. In this context, some examples of the pavion house and construction house that reached today in the city have been reviewed and photographed. All of these data and information obtained were analyzed and synthesized in the framework of the geographical thinking principles and the work in possession was created.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Current Perspectives in Social Sciences

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.402
Atıf : 8.914
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini