Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 184
 İndirme 46
Değiştirilen Yer Adlarının Yapı Bakımından İncelenmesi
2019
Dergi:  
Uluslararası Türkoloji Araştırmaları ve İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Coğrafî yerlere veya yerleşim alanlarına verilen adları; köken, anlam ve yapı bakımından araştıran bilim dalına yer adı bilimi denir. Yapılan yer adı çalışmaları sayesinde dil ve kültüre ait tanımlayıcı bilgiler elde edilir. Yabancı kökten gelen yer adlarının Türkçe adlarla değiştirilmesini konu edinen bu çalışmada, değiştirilen yer adlarının yapı ve tamlama özelliklerini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma düzeyine göre betimsel olan bu çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Değiştirilen yer adlarıyla ilgili yapılan arşiv araştırmasında 3708 sayılı Kararname, daha fazla veri sağladığı için örneklem seçilmiştir. Bu Kararnamedeki yer adlarında geçen coğrafî terim kısaltmaları hakkında uzman görüşüne başvurulmuştur. Uzman görüşü doğrultusunda düzenlenen yer adları, yapı ve tamlama özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Her sınıftaki veri, frekans ve yüzde hesabı yapılarak sayısallaştırılmıştır. Bulgular, Türkiye Türkçesinin yapı ve tamlama özelliklerine göre açıklanmış ve ilgili araştırmalar kısmından yararlanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, değiştirilen yer adlarının yapı bakımından türemiş ve birleşik olduğu, birleşik yapılı yer adlarının ise belirtisiz isim tamlaması ve sıfat tamlamasından oluştuğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Change Of The Name Of The Building.
2019
Yazar:  
Özet:

The names given to geographical places or settlements; the field of science that researches in terms of origin, meaning and structure is called the field name science. Through the work of the place name, identifying information about the language and culture is obtained. In this study on the change of land names from foreign roots with Turkish names, the aim is to identify the structure and completion characteristics of the changed land names. According to the research level, the scan model was used in this study. In the archive research on the modified location names, Decree No. 3708 has selected the sample because it provides more data. Specialist opinion on the land names of the geographical terms in this Decree was requested. The locations are classified according to the expert opinion, according to the structure and completion characteristics. Each class is digitalized by calculating the data, frequency and percentage. The findings were explained according to the structure and completion characteristics of the Turkish language and evaluated using the part of the relevant research. The study concluded that the modified land names were derived and united in terms of structure, and the united land names were formed from unmarked name completion and classification completion.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Türkoloji Araştırmaları ve İncelemeleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 66
Atıf : 57
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini