Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 14
Takim ve Bireysel Sporlarla Ugrasan Genclerin Sosyal Fobi Duzeylerinin Farkli Degiskenler Acisindan İncelenmesi
2021
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Kahramanmaraş’ta takım ve bireysel sporlarla uğraşan gençlerin sosyal fobi düzeylerini farklı değişkenler açısından belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş il merkezinde bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne (GHSİM) bağlı, takım ve bireysel sporlarla uğraşan gençler araştırmanın çalışma evrenini oluşturmuştur. Bu çalışma evreni içerisinde araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 105 takım sporcusu ve 54 bireysel olmak üzere toplam 159 sporcu araştırmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri için kolmogorov simirnov normal dağılım testi uygulanmıştır. Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeğinin Sosyal Fobi Korku, normal dağılış göstermemektedir. Bu durumda “Sosyal Fobi Korku” için nonparametrik testler ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi (MWU), ikiden fazla grup ortalamalarının değerlendirilmesin¬de Kruskall Wallis (KW) varyans analizi uygulanmıştır. Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği “Sosyal Kaçınma” normal dağılım göstermektedir. Bu nedenle veriler parametrik testlerden, Indenpendent sample-t test, One-way ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, sporcuların sosyal fobi korku ve sosyal kaçınma boyutlarında cinsiyet, anne baba eğitim durumu, içe ve dışa dönüklük değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Aynı zamanda sosyal fobi korku ve sosyal kaçınma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre sosyal fobi korku düzeyi arttıkça sosyal kaçınma düzeyi de artmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of The Social Phobia Levels Of Young People Engaged In Team and Individual Sports For Different Variables
2021
Yazar:  
Özet:

This study was conducted in Kahramanmaraş with the aim of determining the social phobia levels of young people engaged in team and individual sports from different variables. According to this goal, the youth services and sports department (GHSIM) located in the Kahramanmaraş province center, the youth engaged in team and individual sports, created the work universe of research. In this study universe, a sample group of 159 athletes, including 105 team athletes and 54 individuals, who wanted to participate voluntarily in the research was formed. The statistical methods (percentage, average, standard deviation) were used when the data were evaluated. For the research variables, the kologorov simirnov normal distribution test was applied. In the Kolmogorov-Smirnov test, Liebowitz's social phobia scale social phobia fear, does not show normal distribution. In this case, nonparametric tests for "Social Fobia Fear" were applied; in two comparisons, Mann-Whitney U test (MWU) and Kruskall Wallis (KW) variance analysis were applied when more than two group average were not assessed. The Liebowitz Social Fobia Scale "Social Evasion" shows normal distribution. Therefore, the data were analyzed from parametric tests, Indenpendent sample-t test, One-way ANOVA test. According to the study, the dimensions of social phobia and social evasion of athletes have found significant differences according to gender, parents' educational status, internal and external variables. There has also been a meaningful relationship in a positive direction between social phobia and fear and social avoidance. According to the results of the analysis, the level of social fobia fear increases, the level of social avoidance also increases.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.792
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi