Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 40
 İndirme 7
Covid-19 Pandemi Sürecindeki Uzaktan Öğreticilerin Yeterlilik Durumlarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aralık 2019’da Covid-19 pandemi sürecinin tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte eğitim öğretim faaliyetleri bu durumdan olumsuz etkilenmiş ve formal, informal olmak üzere eğitimin tüm kademelerinde eğitim öğretim faaliyetlerine ara vermek zorunda kalmışlardır. İki haftalık süreç sonrasında Türkiye’de eğitimin tüm kademelerinde yüz-yüze eğitimden acil uzaktan eğitime (emergency remote education) geçiş kararı alınarak geçiş süreci başlamıştır. Bu noktada, ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı ilk, orta ve lise kademelerinde EBA ve TV yayınları üzerinden uzaktan öğretim faaliyetleri gerçekleştirmiş, yükseköğretim kurumları ise bu süreci uzaktan eğitim merkezleri aracılığıyla yürütmüştür. Bu süreçte, çevrimiçi derslerin tasarımından, değerlendirilmesine kadar uzaktan eğitimin her aşamasında aktif rol oynayan öğreticilerin, uzaktan eğitimin başarısında önemli faktörlerden birisi olduğu görülmüştür. Bu çalışmada Covid-19 pandemi sürecinde yer alan uzaktan öğreticilerin mevcut yeterliliklerinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Tarama araştırması olarak yürütülen çalışmada, Covid-19 pandemi sürecinde uzaktan eğitim faaliyetleri yürüten 302 tane öğretmen ve öğretim elemanı katılımcı olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda uzaktan öğretici yeterliliklerinin mevcut durumu beş başlık altında (Teknolojik, Ders Yönetimi, Değerlendirme, Pedagojik, Etik ve Kurumsal) betimsel analiz (standart sapma, aritmetik ortalamalar vb.) yapılarak ortaya çıkarılmıştır. Uzaktan öğreticilerin yeni teknolojik araçları kullanma, derslerinde hedef ve kazanımlara uygun öğretim faaliyetleri gerçekleştirme, tüm ders sürecini planlama, uzaktan iletişim kanallarını kullanarak ders anlatımlarında uygun yöntem ve teknikleri kullanma ve uzaktan öğreticilerin kendi alanlarındaki güncel gelişimleri takip ederek mesleki gelişimlerine katkıda bulunma noktasında ortalama düzeyde yeterli oldukları görülmüştür. Ayrıca uzaktan öğreticiler, yürüttükleri ders sürecinde gerek öğrencilerle olan iletişimleri gerekse derslerinde içerik kullanımlarında etik kurallara uyma ve bulundukları kurumlara karşı sorumluluklarını bilme konusundaki yetkinliklerinin de üst düzeyde olduğu görülmüştür. Ancak dersin kazanımlarını sağlama konusunda uygun değerlendirme araçlarını (anket, çevrimiçi quiz, kahoot vb) ve uygun alternatif ölçme tekniklerini (akran değerlendirmesi, e-portfolyo vb.) kullanmada kendilerini yeterli hissetmedikleri önemli bir bulgu olarak ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle bu çalışma sonuçları uzaktan eğitim faaliyetlerini yürüten uzaktan öğreticilerin sahip olması gereken yeterliliklerin neler olduğu ve bu yeterlilikler çerçevesinde uzaktan öğreticilere verilmesi gerekli olan seminer ve farkındalık eğitimlerinin içerik ve kapsamına dair araştırmacılara, öğretim tasarımcılarına ve yöneticilere yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Identification Of The Qualifications Of Remote Teachers In The Covid-19 Pandemic Process
2021
Yazar:  
Özet:

In December 2019, as the Covid-19 pandemic process affected the whole world, educational teaching activities were negatively affected by this situation and were forced to interrupt educational teaching activities in all stages of education, formally and informally. After a two-week process in Turkey, the transition process began with the decision of transition from face-to-face education to emergency remote education in all stages of education. At this point, the Ministry of National Education in our country has conducted remote teaching activities through EBA and TV broadcasts in the first, secondary and high school stages, while higher education institutions have conducted this process through remote education centers. In this process, teachers who play an active role in each phase of remote education, from the design of online courses to their evaluation, have seen to be one of the important factors in the success of remote education. This study aims to describe the existing skills of remote teachers involved in the Covid-19 pandemic process. According to the study, 302 teachers and teachers involved in the Covid-19 pandemic process. The study results in the current status of remote teaching qualifications under five titles (Technological, Course Management, Assessment, Pedagogical, Ethical and Corporate) visual analysis (standard deviation, arithmetic average, etc.) It was revealed. Remote teachers have been shown to be sufficient at the average level in the point of using new technological tools, carrying out teaching activities in accordance with the goals and achievements of their courses, planning the entire course process, using the appropriate methods and techniques in their lectures using remote communication channels and contributing to their professional development by following the current developments in their fields. Furthermore, remote teachers have been shown to have a high level of competence in knowing their responsibilities to the institutions in which they are, whether they need to communicate with the students during their course or in the use of content in their courses. However, the appropriate assessment tools (anket, online quiz, kahoot, etc.) and the appropriate alternative measurement techniques (acran assessment, e-portfolio, etc.) It appears as a significant finding that they don’t feel enough. From here, the results of this study are considered to be a guide to researchers, teachers and managers on the content and scope of the seminars and awareness training that should be given to distance teachers within the framework of these skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 101
Atıf : 678
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini