Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 2
Fibromiyalji Sendromu Tanısında Oksidatif Stres İndeksi ve C Vitamini
2022
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: FMS tanısı için spesifik bir laboratuvar belirteci yoktur ve esas olarak klinik muayeneye bağlıdır. Serum C vitamini düzeylerinin ve oksidatif stres indeksinin (OSI) Fibromiyalji Sendromu (FMS) tanısında kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kesitsel çalışmamıza 53 kadın hasta ve 35 sağlıklı kadın kontrol dahil edildi. Hastalara VAS, BDI ve FIQ uygulandı. C vitamini seviyeleri HPLC ile ölçüldü. Toplam Antioksidan Kapasitesi (TAC) ve Toplam Oksidan Durumu (TOS) seviyeleri Spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Bulgular: FMS hastalarının vitamin C ve TAC düzeyleri kontrollere göre anlamlı olarak düşük iken, hastalarda OSİ anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p= 0,004, p= 0,009 ve p= 0,048). Hassas noktalar ile FIQ arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki vardı (r = 0,505; p <0,001). ROC analizi ile Vitamin C ve TAC'nin tanısal performansı sırasıyla AUC = 0,678, p= 0,003 ve AUC = 0,639, p= 0,028 olarak bulundu. Sonuç: FMS hastalarında serum TAC ve vitamin C seviyeleri düşmekte ve OSİ artmaktadır. Bu üç parametrenin FMS tanısı için ek bir araç olarak düşünülebileceği önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Oxidative Stress Index and Vitamin C In The Diagnosis Of Fibromyalgia Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: Still there is no any specific laboratory marker for diagnosis of FMS and it mainly depends on clinical examination. So that we aimed to evaluate whether serum Vitamin C levels and oxidative stress index (OSI) can be used in the diagnosis of Fibromyalgia Syndrome (FMS). Material and Method: 53 female patients and 35 healthy female controls were enrolled to our cross-sectional study. VAS, BDI and FIQ were applied to the patients. Vitamin C levels were measured by HPLC. Total Antioxidant Capacity (TAC) and Total Oxidant Status (TOS) levels were determined by Spectrophotometric Assay method. Results: While vitamin C and TAC levels of FMS patients were significantly lower than those of the controls, OSI was significantly higher in patients (p= 0.004, p= 0.009 and p= 0.048, respectively). There was a moderate positive and significant relationship between the tender points and FIQ, (r = 0.505 p <0.001). The diagnostic performance of Vitamin C and TAC with ROC analysis were found: AUC = 0.678, p= 0.003, AUC = 0.639, p= 0.028 respectively. Conclusion: Serum TAC and vitamin C levels decrease and OSI increases in FMS patients. It can be suggested that these three parameters can be considered as an additional tool for diagnosis of FMS.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.253
Atıf : 1.263
Journal of Contemporary Medicine