Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
Ana Ürün Koşullarında Çift Sıralı Ekim Yöntemlerine Göre Oluşturulan Farklı Bitki Sıklığının, Değişik Büyüme Özelliğine Sahip Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinin Bazı Önemli Tarımsal ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri
2020
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, Çukurova Bölgesi ana ürün koşullarında çift sıralı ekim yöntemlerine göre oluşturulan farklı bitki sıklığının, değişik büyüme özelliğine sahip yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinin bazı önemli tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada farklı büyüme özelliğine sahip NC-7 (yatık) ve Halisbey (yarı-yatık) olmak üzere Virginia tipi iki farklı yerfıstığı çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmaya konu olan deneme; iki farklı çift sıralı ekim yöntemine (70-25-70 ve 80-25-80) ve dört farklı sıra üzeri mesafesine göre (5, 10, 15 ve 20 cm) altı farklı bitki sıklığı (21.052, 19.047, 14.000, 12.666, 10.526 ve 9.523 adet da-1) oluşturulacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma; Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazisinde 2017 ve 2018 yıllarında, bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan yerfıstığı çeşitlerinde; bitki başına meyve sayısı, bitki başına meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, iç oranı, dekara meyve verimi, protein oranı ve yağ oranı gibi önemli özellikler incelenmiştir.Araştırma sonucunda, farklı bitki sıklığına göre denemeye alınan çeşitler arasında incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Birim alandaki bitki sayısı artıkça, denemeye alınan her iki yerfıstığı çeşidinde de bitki başına meyve sayısı, bitki başına meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, iç oranı ve yağ oranı gibi özelliklere ait değerlerde önemli miktarda artışlar gözlenmiştir. Dekara meyve verimi değerleri, ekim yöntemine göre oluşturulan bitki sıklığına göre her iki yerfıstığı çeşidinde de farklı olmuş ve incelenen bu özellik bakımından da dekara en yüksek ortalama değer (668,3 kg da-1) bitki sıklığı 12.666 adet da-1 (80-25-80x15 cm ekim sıklığı) olarak yapılan ekimlerden elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effects of the different plant frequency created according to the double sequence of October methods in the main product conditions on some important agricultural and quality characteristics of the varieties of Arachis hypogaea L.
2020
Yazar:  
Özet:

This study was conducted in order to determine the effects of the different plant frequencies, created by the double-arranged methods in the main product conditions of the Çukurova region, on some important agricultural and quality characteristics of the varieties of land crops (Arachis hypogaea L.) with different growth characteristics. In the study, two different species of Virginia type, NC-7 (crowd) and Halisbey (half-crowd) with different growth properties, were used as material. The study was organized to create six different plant frequencies (21.052, 19.047, 14,000, 12.666, 10.526 and 9.523 pieces and-1) according to two different double sequential October methods (70-25-70 and 80-25-80) and four different sequential distances (5, 10, 15 and 20 cm). Research; Ziraat Faculty of the University of Çukurova, the field plants department test ground in 2017 and 2018 years, was established and carried out according to the test pattern of divided parsels. In the fields used in the study, important characteristics such as the number of fruit per plant, the weight of fruit per plant, the weight of 100 seeds, the internal ratio, the fruit productivity, the protein ratio and the fat ratio were studied.The study found significant differences in the characteristics of the varieties tested according to the different plant frequency. The number of plants in the unit area has increased significantly in the values of properties such as the number of fruit per plant, the weight of fruit per plant, the weight of 100 seeds, the internal proportion and the fat proportion. Decara fruit productivity values, according to the plant frequency created according to the October method, have been different in both species of landfruit, and in terms of this characteristic the highest average value (668,3 kg to-1) of plant frequency is obtained from crops made as 12,666 pieces to-1 (80-25-80x15 cm of October frequency).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi