Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 37
 İndirme 7
TÜRKİYE’DE FAİZ ORANI İLE ENFLASYON ORANI ARASINDAKİ İLİŞKİ: 2006-2018
2019
Dergi:  
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

2018 yılında Türkiye’de yaşanan döviz kurunda yukarı yönlü ani dalgalanmanın akabinde enflasyon oranlarında TÜFE’de %25 ve ÜFE’de ise  %45’e varan oranlarda artışlar yaşanmıştır. Çalışmanın amacı Türkiye’de faiz oranı ve enflasyon oranı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada, Türkiye’de enflasyon ile faiz oranı  arasındaki ilişki    2006:4 – 2018:9 yıllarına ilişkin aylık veriler kullanılarak  VAR modeli, Johansen eş bütünleşme testi  ve Granger nedensellik testi, aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan Johansen Eş Bütünleşme testi sonuçlarına  göre değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki tespit edilmiştir.  Granger nedensellik testi sonuçlarına göre de  faiz ve enflasyon arasında çift-yönlü bir nedensellik ilişkisi  tespit edilmiştir. Böylelikle Fisher etkisinin Türkiye’de geçerli olduğu uzun dönemde enflasyonla faiz oranı arasında bir ilişki olduğu saptanmıştır. Döviz kurlarında 2018 yılında yaşanan yükseliş trendin  enflasyonu arttırması  ve aşırı döviz kurundaki  oynaklığın düşürülmesi için  faiz oranlarındaki  artış zorunlu hale gelmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship between the rate of interest and inflation in Turkey: 2006-2018
2019
Yazar:  
Özet:

In 2018, the exchange rate in Turkey, following the upward sudden fluctuation, increased inflation rates by 25% in TÜFE and 45% in ÜFE. The aim of the study is to examine the relationship between the interest rate and inflation rate in Turkey. In the study, the relationship between inflation and interest rate in Turkey was analyzed through the VAR model, the Johansen equalization test and the Granger causality test, using monthly data on the years 2006:4 - 2018:9. According to the results of the Johansen Eternal Integration test, a long-term relationship between the variables has been detected.  According to the Granger causality test results, a two-way causal relationship between interest and inflation has also been identified. Thus, it has been found that the effect of Fisher in Turkey has a long-term relationship between inflation and interest rates. The rise trend in currencies in 2018 has become compulsory to increase inflation and lower the interest rates in the excess currency.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between The Exchange Rate and Inflation Rate In Turkey 2006-2018
2019
Yazar:  
Özet:

After the sudden increases in exchange rates in Turkeys during the 2018 lead to 25% in the CPI inflation rate and %45 in the PPI inflation rate. The aim of this study is to examine the   relationship between interest rates and inflation rates in Turkey, In this study VAR model analysis, Johansen co-integration test, Granger causality test  has been examined for the period 2006.4-2018.9. According to the results of Johansen Co-integration test, a long-term relationship was found between the variables. According to the Granger causality test, a two-way causality relationship between interest rate and inflation rate was determined., Thus it was determined that a stronger Fisher impact is valid for Turkish economy when the monetary interest rate is based as interest rate. The upward trend in exchange rates in 2018 increased the inflation rate and the increase in interest rates became compulsory in order to reduce the excessive exchange rate volatility.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 287
Atıf : 1.034
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ