Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencilerinin Tıbbi Atıklar Hakkındaki Bilgi ve Tutumlarının Araştırılması
2020
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tıbbi atıkların çalışan ve çevre sağlığı üzerinde ki olumsuz etkilerinin azaltılması etkin bir tıbbi atık yönetim planının uygulanması ile mümkündür. Tıbbi atık yönetim planının etkin şekilde yönetiminde en önemli görev sağlık çalışanlarına düşmektedir. Araştırmamızda önemli bir tıbbi atık kaynağı olan diş hekimliği kliniklerinde görev alacak olan diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin tıbbi atıklar hakkında ki bilgi ve tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte tasarlanan çalışmamızın evrenini 2018-2019 eğitim öğretim yılında diş hekimliği fakültesine kayıtlı toplam 170 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma 145 öğrenci (cevaplanma oranı %85) ile tamamlanmıştır. Araştırmamızda toplam 41 soru ve üç bölümden oluşan anket formu ile katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile tıbbi atıklar hakkında ki bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 145 katılımcının yaş ortalaması 20.33±1.25 yıl idi. Katılımcıların %45.5'i yetersiz bilgi düzeyi, %51,7'si ise yetersiz olumlu tutum düzeyine sahipti. Katılımcıların öğrenim yılı arttıkça olumlu tutum sayılarının arttığı saptandı (p <0.001). Tıbbi atık bilgi düzeyi ile olumlu tutum arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı (p =0.002). Tıbbi atık ve yönetimi dersi sonrası katılımcıların tıbbi atıklar hakkında ki bilgi düzeyi ders öncesi bilgi düzeyinden daha yüksekti (p <0.001). Sonuç: Geleceğin diş hekimi adaylarının tıbbi atıklar hakkında ki bilgi ve tutumlarının yetersiz olduğu düşünülmüştür. Tıbbi atıkların hem sağlık hem çevre hem de ülke ekonomisi üzerinde ki olumsuz etkisi düşünüldüğünde öğrencilerin eğitim programlarında tıbbi atık eğitimlerinin önemsenmesi, ders sayı ve içeriklerinin gözden geçirilerek öğrencilerin daha fazla bilgilendirilmesinin önemli olduğu düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Studying the knowledge and attitudes of the students of the Faculty of Dentistry on medical waste
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: The reduction of the negative effects of medical waste on the health of workers and the environment is possible through the implementation of an effective medical waste management plan. The most important task in effectively managing the medical waste management plan is to the health workers. The aim of our research is to study the knowledge and attitudes of the students of the Faculty of Dentistry that will be involved in the dentistry clinics, which are an important source of medical waste. Tools and Methods: The universe of our work designed in a cutting and identifying type has been formed by a total of 170 students registered at the Faculty of Dentistry in the 2018-2019 educational year. The study was completed with 145 students (85 percent of respondents). In our study, a total of 41 questions and a survey form consisting of three sections and the participants’ sociodemographic characteristics and the knowledge and attitudes of medical waste were evaluated. The average age of 145 participants involved in the study was 20.33±1.25 years. 45.5 percent of participants had insufficient level of knowledge and 51.7 percent had insufficient positive attitude. It was found that the number of positive attitudes of participants increased as the academic year increased (p <0.001). There was a significant correlation in the positive direction between the level of medical waste information and the positive attitude (p = 0.002). The level of knowledge of the participants on medical waste after the course of medical waste and management was higher than the level of knowledge of the course before the course (p <0.001). The result: the future dentist candidates are considered to have insufficient knowledge and attitudes about medical waste. Considering the negative impact of medical waste on both health and environment and the country’s economy, it is considered important that students pay attention to medical waste training in their educational programs, the number of courses and content are reviewed and the students are informed more.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 741
Fırat Tıp Dergisi