Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 35
 Sesli Dinleme 1
Muhasebede Değer Kavramı: Türkiye Bağlamında Bir İnceleme
2022
Dergi:  
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhasebe yönünden değer kavramına baktığımızda üç ana anlayıştan söz etmek mümkündür. Bunlar; tarihi maliyet yöntemi, enflasyon döneminde uygulanan muhasebe ölçüm esasları ve gerçeğe uygun değer çerçevesinde genel hatlarıyla toparlanabilir. Türkiye’deki muhasebe uygulamaları ve düzenlemelerine yansımalarına bakıldığında ise, Vergi Mevzuatı ve Türkiye Muhasebe Standartlarına göre değerleme türleri ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada öncelikle muhasebede kullanılan değerleme yöntemlerinin nasıl bir gelişim ve değişim izlediği hususunda literatürdeki çalışmalar tarihsel olarak incelenmiştir. Çeşitli mevzuat hükümlerine göre değerlemenin amaçları arasındaki farklar incelendiğinde; Vergi Usul Kanunu (VUK) değerleme konusuna devleti gözetecek şekilde bakmakta, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (YTKK) daha çok ticari teamüllerin işlemesi açısından konuya yaklaşmakta, Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) ise varlıkların ve kaynakların şirketlerin gerçek ekonomik ve mali durumunu yansıtmasını beklemektedir. Çalışmada değer ve değerleme kavramlarına ilişkin Türkiye’deki muhasebe literatüründe 2017 yılına kadar yer alan makale ve tez çalışmaları incelenmiştir. Buradaki amaç; değer ve değerleme kavramlarının muhasebe bağlamında hangi yönleri ile ele alındıklarını ve dönemsel olarak hangi konuların ön plana çıktığını ortaya koymaktır. Türkiye’deki yasal düzenlemeler ile akademik çalışmaların dönemsellik açısından paralellik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. * Bu çalışma Ersan KULA’nın Doç. Dr. Alper ERSERİM danışmanlığında hazırlanan “Muhasebede Değer Kavramı: Türkiye Bağlamında Bir İnceleme” isimli yüksek lisans tezinden yararlanılarak hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Concept Of Value In The Accounting: A Review In The Context Of Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

When we look at the concept of value from the accounting perspective, it is possible to talk about three main concepts. These can be recovered by the historical cost method, the basis of accounting measurement applied during the inflation period and the general lines in the framework of the real value. If you look at their reflections in the accounting practices and regulations in Turkey, it is faced with the types of assessment according to the Tax Regulation and the Turkish Accounting Standards. In this study, studies in literature have been historically studied on how the evaluation methods used in the accounting follow the development and change. When the differences between the objectives of the assessment are examined according to the various legislative provisions; the Tax Procedure Act (VUK) looks at the subject of the assessment in a way that the state will monitor, the Turkish Trade Act (YTKK) No. 6102 approaches the subject in terms of the processing of commercial teams, and the Turkish Accounting Standards/Turkish Financial Reporting Standards (TMS/TFRS) expect assets and resources to reflect the real economic and financial situation of the companies. The study has studied the articles and the thesis work included in the accounting literature in Turkey on the values and valuation concepts until 2017. The purpose here is to reveal what aspects of value and value concepts are addressed in the accounting context and periodically which subjects come to the forefront. The conclusion is that the legal regulations in Turkey and academic studies are parallel in terms of periodicity. This is the work of Ersan KULA. Dr. Alper ERSERIM was prepared using the master's thesis entitled "The concept of value in the accounting: A review in the context of Turkey" prepared under consultation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 180
Atıf : 178
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini