Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 6
Modern Dilbilime Göre Nahiv Terimlerinin Delaleti
2018
Dergi:  
Hitit İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

“Mustalah” (terim) kelimesi, “anlaşmak, uzlaşmak” anlamına gelmektedir. Zira “mustalah” (terim), bir ilmî disiplin mensuplarının, belirli bir bilimsel kavramı ifade etmek için kullandıkları kelime üzerindeki uzlaşımına delalet eder. Terimler, el-Hârizmî’nin ifadesiyle, bilimlerin anahtarlarıdır. Bunun yanı sıra “Terimleri anlamak, ilmin yarısıdır.” denilmiştir. Çünkü terim, bir kavrama delalet eden lafızdır; bilgi de, birbiriyle sistematik şekilde irtibatlı kavramlardan oluşmaktadır. Terimbilim ile dilbilim arasında sıkı bir bağ vardır: Terimbilim, uygulamalı dilbilimin kapsamına girmekte olup ikisi arasındaki ilişki âmm-hâss ilişkisidir. Terimbilim, kavramların net bir şekilde tanımlanmasından sonra başlar. Terimbilim, kelime üzerine araştırma yapmak ile sınırlı olup kavramlara delalet eden terimlere –ki terimler de bu kavramları ifade etmeye yarar- ağırlık verir. Dilbilim ise, kelimelerin yanı sıra cümle yapısı, ses gibi birçok farklı alanı inceler. Terimbilim, terimlerin belirli alanlarda sunumunu gerektirir. Ayrıca bir alanın terimleri, fikrî bir temele göre birbiri ardına gelir/art arda gelir. Bu yönüyle terimbilim, anlam sahalarına göre kelimelerin sunulması temeline dayalı sözlükçülük yaklaşımlarıyla ortaklık gösterir. Arap mirasında, kelimelerin konularına göre sınıflandırılması fikrine yönelik çok sayıda uygulama bulunmaktadır. Sözlük yazımının bu türünün en meşhur örneği İbn Sîde’nin “el-Muhassas” adlı sözlüğüdür. Dilbilim de –en azından- aynı dilde birçok dilbilim terimleri sözlüğünün olduğu bir ortamda terimlerin ortak olması/standartlaşması açısından terimbilime ihtiyaç duyduğu gibi dilbilim temellerinin oturduğu teknik ve dilsel esasları açıklamak için terimbilimin verilerine ihtiyaç duyar.  Makale Planı Nahiv terimleri, eski ya da yeni dilbilim çalışmalarında büyük bir yekün teşkil etmektedir. Bundan dolayı, nahiv terimleri için –asgari olarak temel noktaları karşılayacak şekilde- özel bir sözlüğe ihtiyaç vardır. Ancak çalışmamız, en meşhur ve en yaygın terimlerle sınırlı olup bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Her bölüm, aşağıda olduğu üzere bazı terimleri kapsamaktadır. Birinci Bölüm: Cümle yapısı ve cümlenin anlamına dair terimler: Dil, olay, sözdizim düzeyi, nazm, nahvî delalet, fonksiyonel delalet, irab, mana ve nahvî zaman terimleri ele alınmaktadır. İkinci Bölüm: Dilbilgisi kuralları ve anlam ile olan ilişkisine dair terimler: Nahiv, gramatikal sistem, cümle, kelime grubu (et-terkib en-nahvî), âmil, nesh ve mefuller terimleri ele alınmaktadır. Üçüncü Bölüm: Nahiv ve anlam açısından “isnad” terimi: İsnad, müsned, müsned ileyh, umde ve fadle terimleri ele alınmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

According to modern linguistics, the disturbance of the Nahiv terms
2018
Yazar:  
Özet:

The word “mustalah” means “accepting, agreeing”. Zira "mustalah" (the term) indicates the consensus of a scientific discipline's members on the word they use to express a particular scientific concept. The term is the key to the science, according to the expression of Al-Harismi. “To understand the terms is half the knowledge.” It is said. For the term is a word that deletes a concept; the knowledge is also made up of concepts that are systematically connected to each other. There is a close connection between terminology and linguistics: the terminology is within the scope of the practical linguistics and the relationship between the two is the relationship âmm-hâss. The termology begins after the concepts are clearly defined. The term science is limited to the research on the word and emphasizes the terms that delete the concepts - which terms are also useful to express these concepts. Linguistics, in addition to words, studies many different fields, such as phrase structure, sound. The termology requires the presentation of the terms in certain areas. Also, the terms of an area, according to a mental basis, come one by another/art comes one by another. In this regard, the terminology partners with the vocabulary approaches based on the presentation of words according to their fields of meaning. In Arabic heritage, there are many practices aimed at the idea of classing the words according to themes. The most famous example of this type of dictionary is the dictionary "el-Muhassas" of Ibn Sîde. Linguistics also – at least – requires the data of the terminology to explain the technical and linguistic foundations in which the basis of the linguistics is located, as it requires the terminology in a environment in which the terms are common/standardized in a dictionary of many languages in the same language.  The article Plan Nahiv terms are a big gap in old or new linguistics studies. Therefore, a special dictionary is needed for the terms of nahiv - at least in a way that meets the basic points. But our work is limited to the most famous and common terms and consists of one entry and three sections. Each section contains some terms as below. The first part: the phrase structure and the terms of the phrase: language, event, wordless level, nazm, nahvî delalet, functional delalet, rub, mana and nahvî time terms are addressed. The second part: Terms about the relationship with the rules of linguistics and meaning: Nahiv, grammatical system, phrase, word group (et-terkib en-nahvî), âmil, nesh and mefuller are addressed. Third part: Nahiv and the term "isnad" in terms of meaning: Isnad, müsned, müsned god, umde and fadle are addressed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hitit İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 639
Atıf : 1.704
Hitit İlahiyat Dergisi