Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Gebelerde sağlık okuryazarlığı ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
2021
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırma gebelerde sağlık okuryazarlığı ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirmek amacı ile gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Analitik kesitsel nitelikteki bu araştırma, Ankara’da özel bir hastanede 219 gebe ile yürütüldü. Veriler, Türkiye sağlık okuryazarlık ölçeği-32, WHOQOL-BREF yaşam kalitesi ölçeği ve Katılımcı bilgi formu ile toplandı. İstatistiksel değerlendirmede sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Pearson korelasyon ve doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada gebelerin (n=15) yetersiz sağlık okuryazarlığına, (n=41) sorunlu-sınırlı sağlık okuryazarlığı, (n=87) yeterli sağlık okuryazarlığı ve (n=76) mükemmel sağlık okuryazarlığına sahip olduğu saptandı. Araştırmada sağlık okuryazarlığı ile yaşam kalitesi arasında doğrusal pozitif ilişki olduğu saptandı (r:0,226, p<0,05). Aynı zamanda sağlık okuryazarlık ölçeğinde meydana gelen bir birimlik artışın yaşam kalitesi ölçeğinin tüm alt boyutlarında artışa neden olduğu ve bu artışın istatiksel olarak da anlamlı olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç: Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda gebelerin sağlık okuryazarlık düzeyi ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki olduğu saptandı.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of The Relationship Between Health Literacy and Quality Of Life In Pregnant Women
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The research was carried out to determine the relationship between health literacy and quality of life in pregnant women. Materials and Methods: This analytical cross-sectional study was conducted with 219 pregnant women in a private hospital in Ankara. Data were collected through the Turkish Health Literacy Scale-32, the WHOQOL-BREF Quality of Life Scale, and the Socio-demographic Form. Statistical analyses included numbers, percentages, means, standard deviations, Pearson correlation, and linear regression analysis. Results: In the study, it was determined that the pregnant women had insufficient health literacy (n=15), problematic-limited health literacy (n=41), adequate health (n=87), and excellent health literacy (n=76). This study found a linear and positive relationship between health literacy and quality of life (p<0.05). In addition, a one-unit increase in the Health Literacy Scale was found to cause an increase in all sub-scales of the Quality-of-Life Scale, and this increase was found to be statistically significant (p<0.05). Conclusion: As a result of the data obtained from the study, it was determined that there was a positive, and weak relationship between the health literacy level of pregnant women and their quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 312
Atıf : 428
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi