Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Kıbrıs ve Batı Trakya Davalarında İki Doktor İki Lider: Dr. Fazıl Küçük - Dr. Sadık Ahmet
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kıbrıs Adası 1571 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiş ve 307 yıl boyunca Türk hâkimiyetinde kalmıştır. 1878’de geçici olarak adaya sahip olan İngiltere, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile birlikte resmi olarak adanın egemenliğini ele geçirmiştir. İngiltere, sömürgesi haline getirdiği Kıbrıs’a 1960 yılında bağımsızlık vermiştir. Çalışmanın diğer ayağını oluşturan Batı Trakya ise 1913 Balkan Savaşı ile Bulgaristan’ın hâkimiyetine verilmiş ancak Lozan Barış Antlaşması’yla hukuki olarak Yunanistan’a bırakılmıştır. Tarihsel perspektiften bakıldığında, Türklere yurt olmuş bu iki bölgenin benzer bir siyasi geçmişe sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bahsi geçen iki bölgede yaşayan ve meslekleri hekimlik olan iki lider Dr. Fazıl Küçük ve Dr. Sadık Ahmet, Kıbrıs ve Batı Trakya’da yaşayan Türklerin hak ve hukuklarını savunmak amacıyla bir mücadeleye girişmişlerdir. Dr. Fazıl Küçük Kıbrıs Türklerini azınlık statüsüne düşürmeden kimliklerini ve varlıklarını korumaya çalışırken, Dr. Sadık Ahmet de Batı Trakya Türklerinin Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen azınlık haklarını korumaya ve Türk kimliğini her türlü yok sayma tehlikesine karşı ayakta tutmaya çalışmıştır. Bu çalışmada, Dr. Fazıl Küçük ve Dr. Sadık Ahmet’in gerek mesleklerinin sağladığı avantaj ile içerisinde yaşadıkları Türk toplumunu bir arada tutabilme becerileri gerekse Kıbrıs ve Batı Trakya’da yaşayan Türklerin hak ve hukuklarını savunabilme ve koruyabilme açısından izledikleri yol ve ortaya koydukları mücadele tarzları incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Two Doctors and Two Leaders In The Cases Of Cyprus and Western Thrace: Dr. Fazil Kucuk - Dr. Sadik Ahme
2023
Yazar:  
Özet:

Cyprus was conquered by the Ottoman Empire in 1571 and remained under Turkish rule for 307 years. Britain, who temporarily owned the island in 1878, officially seized the sovereignty of the island with the 1923 Lausanne Peace Treaty. Britain gave independence to Cyprus, which it had colonized, in 1960. Western Thrace, which constitutes the other pillar of the study, was given to Bulgaria in the 1913 Balkan War, but legally left to Greece with the Lausanne Peace Treaty. From a historical perspective, it is possible to say that these two regions, which have been home to the Turks, have a similar political history. Two leaders who live in the two mentioned regions and whose professions are medicine, Dr. Fazil Kucuk and Dr. Sadik Ahmet embarked on a struggle to defend the rights and laws of the Turks living in Cyprus and Western Thrace. While Dr. Fazil Kucuk tried to protect the identity and existence of the Turkish Cypriots without reducing them to minority status, Dr. Sadik Ahmet tried to protect the minority rights determined by the Lausanne Peace Treaty and to keep the Turkish identity alive against any threat of ignoring it. In this study, Dr. Fazil Kucuk and Dr. Sadik Ahmet’s ability to hold together the Turkish society they live in with the advantage of his profession, as well as the ways and struggle styles of the Turks living in Cyprus and Western Thrace in terms of defending and protecting their rights and laws were examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 693
Atıf : 2.485
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini