User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 26
 Downloands 1
ROBOTLARIN YÜKSELİŞİ: IAN MCEWAN'IN “BENİM GİBİ MAKİNELER” ROMANINDA ETİK SORUNLARIN İNCELENMESİ
2021
Journal:  
DTCF Dergisi
Author:  
Abstract:

Günümüzde robotlar hizmet sektöründen, askeri ve güvenlik alanlarına, araştırma ve eğitimden sağlık sektörü ve eğlenceye, kişisel bakım hizmetlerinden arkadaşlık ve cinsellik konularına kadar yaşamın hemen her alanında artan ve çeşitlenen bir biçimde yer almaktadır. Robot endüstrisinin sağladığı bu yaygınlık ve çeşitlilik kaçınılmaz bir şekilde insan-robot etkileşimini ve bu etkileşimin yol açtığı etik sorunları ve açmazları gündeme getirmektedir. Çağdaş İngiliz yazar Ian McEwan'ın Benim Gibi Makineler (2019) romanı da alternatif bir 80'ler Londra'sında yapay zekâ araştırmalarının ve robotik ürünlerin çığır açtığı bir dönemde geçmektedir. Bilinç, özgür irade ve amaçlılık gibi özelliklere sahip olan ilk insansı Âdem ve Havva'ların insanlarla etkileşiminde ortaya çıkan etik sorunlar romanın merkezinde yer almaktadır. Bu çalışma, adı geçen insansı robotu James H. Moor'un “ahlaki faillik” (2011) taksonomisi açısından ele almakta, ardından üç felsefi yaklaşım kullanarak (teleolojik etik teori olarak utilitaryanizm, deontolojik teori olarak Kant'ın kategorik zorunluluk kavramı ve ilk bakışta görev yaklaşımı) insan-robot etkileşiminin doğurduğu etik sorunları incelemektedir. Bunun yanı sıra, etik sorunlar bağlamında Asimov'un robot kanunları ve Immanuel Kant'ın (1724- 1804) “kopernik dünyanın dönüşü”nün insan-robot ilişkisindeki yeri ele alınmaktadır. Ayrıca, romandaki insan-robot etkileşimi insan merkezli bir özneyi önceleyen bakış açısına meydan okumakta ve insan lehine olan güç dengesini de tartışmaya açmaktadır.

Keywords:

The Rise of Robots: The Review of Ethical Problems in Ian Mcewan's novel "Machines Like Me"
2021
Journal:  
DTCF Dergisi
Author:  
Abstract:

Today, robots are increasingly and varied in almost every field of life, from the service sector to the military and security, from research and education to the health and entertainment sector, from personal care services to friendship and sexuality issues. This spreadness and diversity that the robot industry provides inevitably brings out the human-robot interaction and the ethical problems and disagreements that this interaction leads. Contemporary British writer Ian McEwan's novel Machines Like Me (2019) also passes through an alternative 80s in London in a period of artificial intelligence research and robotic products. The ethical problems arising in the interaction of the first humanity Adam and Havva with people, which has characteristics such as consciousness, free will and purpose, are in the center of the novel. This study deals with James H. Moor's "moral activity" (2011) taxonomy, then examines the ethical problems arising from human-robot interaction using three philosophical approaches (utilitaryism as a teleological ethical theory, Kant's categorical obligation concept as a deontological theory, and the task approach at first glance). In addition, in the context of ethical issues, the robot laws of Asimov and the place of Immanuel Kant (1724-1804) in the human-robot relationship of the "reversal of the copernic world" are discussed. In addition, the human-robot interaction in the novel challenges the perspective that predicts a human-centric essence and also opens to debate the balance of power for the benefit of man.

Keywords:

0
2021
Journal:  
DTCF Dergisi
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




DTCF Dergisi

Field :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.749
Cite : 5.135
DTCF Dergisi