Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Ankilozan Spondilit Hastalarında Kemik Formasyonu Üzerine Etki Eden Potansiyel Belirteçlerin Serum Düzeylerinin Radyolojik Progresyon ve Hastalık Aktivasyonu ile İlişkisi
2022
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, ankilozan spondilit (AS) hastalarında radyografik progresyona ve hastalık aktivitesine katkıda bulunabilecek Dickkopf-1, sclerostin, kemik morfogenetik protein [bone morphogenetic protein (BMP)]-2 ve 4, interlökin (IL)-17 ve 23 düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız kesitsel tarzda olup, 238 AS hastası ve 102 kişiden oluşan, yaş ve cinsiyet yönünden eşleştirilmiş kontrol grubu üzerinde yapılmıştır. Hastaların çalışmaya dâhil edildiği andaki hastalık aktivitesi, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi [Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI)] ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol gruplarında Dickkopf-1, BMP-2 ve 4, sclerostin, IL-17 ve 23’ün kandaki seviyeleri ölçüldü. Hastaların radyografik değerlendirmesi, modifiye Stokes Ankilozan Spondilit Spinal Skoru (mSASSS) esas alınarak hesaplandı. Bulgular: AS hastalarının serum Dickkopf-1, sclerostin, IL-17 ve 23 seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Serum BMP-4 düzeyleri açısından fark bulunmazken, BMP-2 düzeyleri kontrol grubunda anlamlı olarak yüksekti (p<0,001). mSASSS ortalaması 4,4±6,2 olup, varyans analizi ile tüm faktörler kontrol altına alınarak yapılan değerlendirmede, biyobelirteçlerin tek başına bu skoru etkilemediği belirlendi. Ancak ortanca değerlerin üzerindeki BMP-2 ve 4 değerleri birlikte mSASSS’yi %3,3 etkilemiştir (p=0,017). Korelasyon analizinde BASDAI ile BMP-4 arasında zayıf, negatif anlamlı bir korelasyon bulundu (p<0,05). Sonuç: AS’de radyografik ilerlemeye katkıda bulunan birçok inflamatuar ve inflamatuar olmayan yol vardır. Hem literatürdeki veriler hem de çalışmamızın sonuçları, progresyona katkıda bulunabilecek belirteçlerin serum seviyelerinden ziyade lokal seviyedeki düzey ve işlevselliğinin önemine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi