Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 27
 İndirme 1
Türkiye’de Boşanma Olgusunun Zamansal Değişimi (2001-2021)
2022
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Boşanma çiftler arasında hukuki olarak evliliğin sona erdirilmesi, fiili olarak eşlerin ayrılması ve aile birliğinin dağılmasıdır. Türkiye son yıllarda boşanma olgusunun arttığı ve evlilik sürelerinin değiştiği bir ülke durumundadır. Gerçekleşen boşanma eyleminde eşler arasında yaşanan maddi ve manevi sıkıntılar esastır. Boşanma olgusu üzerinde etkili olan sıkıntılar, bölgeden bölgeye değişebildiği gibi ortak sebepler olarak; bireylerin eğitim düzeyleri, ekonomik sıkıntılar, kadının iş hayatına atılması, geçimsizlik, zina, suç işleme ve haysiyetsizlik, hayata kast etme, terk edilme, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin sarsılması gibi sebepler olarak gösterilebilir. 2020 yılı itibari ile mevcut olan boşanma sebeplerine, pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar da eklenmiştir. Bu dönemde uzun süre evde vakit geçirmek zorunda kalan çiftler iletişimsizlik problemi yaşanmaya başlamış ve bu problem aile içi ilişkilere olumsuz olarak yansımıştır. Dünya genelinde günlük yaşamı temelden değiştirmiş yaşanan ekonomik sorunlar, artan işsizlik problemleri, okul ve kreşlerin kapatılması gibi faktörler insanlar üzerindeki stresi arttırmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan boşanma verilerine göre 2001 yılında ‰1.41 olan kaba boşanma hızı yıllar içerisinde artış göstererek 2019 yılında ‰1,90 seviyesine çıkmıştır. Covid-19 salgını döneminde tam kapanmaların başlaması ve mahkemelerin kapalı olması sebebi ile 2020 yılında boşanma oranlarında düşüş yaşanmış ve kaba boşanma hızı ‰1,64 seviyesine gerilemiştir, 2021 yılında ise ‰2,07’ye yükselmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada, TÜİK’ten elde edilen boşanma istatistikleri analiz edilerek boşanma olgusu ile ilgili veriler değerlendirilmiştir. Boşanma olgusu üzerinde etkili olan faktörleri istatistiki açıdan değerlendirmek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Kaba boşanma hızı (KBH) bağımlı değişkeni üzerinde gelir (kişi başına düşen milli gelir) ve eğitim seviyesi (okuryazar nüfus oranı) bağımsız değişkenlerinin önemli faktörler olduğu ve boşanma üzerinde pozitif etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizini yapmak için Minitab 20 programı kullanılmıştır. Yapılan analizler son yıllarda artış gösteren boşanma oranlarının, ülkemizde üzerinde durulması gereken toplumsal bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Konu ile alakalı gerçekleştirilen çalışmanın farkındalığı artıracağı, sorunun çözümüne yönelik plan ve projeler üretilmesinde ayrıca çözüm önerileri geliştirilmesinde etkili olacağı düşünülmüştür

Anahtar Kelimeler:

The Time Change Of The Divorce Event In Turkey (2001-2021)
2022
Yazar:  
Özet:

Divorce is the legal termination of the marriage between couples, the separation of the spouses and the dissolution of family unity. Turkey is in a state where the number of divorces has increased in recent years and the time of marriage has changed. The physical and spiritual difficulties between the spouses in the divorce act are essential. Difficulty that affects the fact of divorce can be shown as common causes as they can vary from region to region; individuals' educational levels, economic difficulties, the departure of the woman to work, inability, zina, crime and dishonesty, mindfulness to life, abandonment, mental illness, and the disruption of marriage. The reasons for divorce from 2020 have also been added to the difficulties in the pandemic period. The couples who have been forced to spend time at home for a long time in this period have begun to experience the problem of disconnection and this problem has been negatively reflected in family relationships. Factors around the world, such as economic problems that have fundamentally changed everyday life, increased unemployment problems, shrinking schools and shops, have increased stress on people. According to divorce data published by the Turkish Statistical Bureau (TÜIK), the brutal divorce rate of ‰1.41 in 2001 increased over the years to ‰1.90 in 2019. Due to the start of full closures during the Covid-19 epidemic and the closure of courts, divorce rates have decreased in 2020 and the brutal divorce rate has dropped to ‰1.64, and in 2021 it has risen to ‰2.07. In the conducted study, the statistics of divorce obtained from the TÜIK were analyzed and the data related to the fact of divorce were evaluated. Multi-linear regression analysis has been applied in order to evaluate the factors that influence the fact of divorce from a statistical perspective. The severe rate of divorce (KBH) is determined as important factors and has a positive impact on divorce, and the independent variables of income (national income per person) and education level (ocurious population ratio) are determined. The Minitab 20 program has been used to perform multiple regression analysis. Analysis shows that the rise in divorce rates in recent years has become a social problem that we need to focus on in our country. It is believed that the work on the subject will increase awareness, and it will be effective in the production of plans and projects to solve the problem, as well as in the development of solutions proposals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini