Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Ortaokul Türkçe ders kitaplarından seçilen öyküleyici metinlerin değer analizi yaklaşımına göre değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, ortaokul Türkçe MEB yayınları ders kitaplarından seçilen dört öyküleyici metnin değer analizi yaklaşımına göre inceleyip bu yaklaşıma uygunluğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden belge (doküman) analizi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’deki devlet okullarında 2018- 2019 yılında okutulan ortaokul MEB yayınları Türkçe ders kitaplarında (TDK)  bulunan her sınıf düzeyinden seçilen bir öyküleyici metin (toplam dört) oluşturmaktadır. Türkçe ders kitabında yer alan, 5. sınıf Forsa öyküsü, 6. sınıf Vermek Çoğalmaktır öyküsü, 7. sınıf Arıların İlhamı masalı, 8. sınıf Vatan Yahut Silistre tiyatro metni rastgele seçilmiştir. Çalışma grubundaki tüm öyküleyici metinler uzmanlar tarafından geliştirilen, Ersoy ve Şahin (2012) tarafından kullanılan Etkinlik Kriterleri Çizelgesi (EKÇ) adı verilen ölçeğin, “Değer Analizi Yaklaşımı” bölümü kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Öyküleyici metinler araştırmacı tarafından okunmuş ve öyküleyici metinlerdeki kazandırılmak istenen değerler belirlenmiştir. Öyküleyici metinlerin, değerlerin kazandırılmasında değer analizi yaklaşımına uygunluğunu tespit ederken, metin değerlendirme formundaki “Var” veya “Yok” seçeneği, maddede yer alan özelliğin öyküleyici metinde bulunma durumuna göre işaretlenmiştir. “Var” olarak işaretlenen maddeler, toplam madde sayısının %30’undan az ise değer analizi yaklaşımına “Uygun Değil”; %30-70 aralığında ise değer analizi yaklaşımına “Kısmen Uygun”; %70-100 aralığında ise değer analizi yaklaşımına göre “Uygun” olarak değerlendirilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda dört metninde değer analizi yaklaşımına uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırmacı ile 1. uzman arasındaki değerlendirme sonucu arasında bir madde bile farklı olsa öyküleyici metin 2. uzmana okutulmuş ve 2. uzmanın değerlendirmesi geçerli sayılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Ortaokul Türkçe ders kitaplarında bulunan incelenen bu dört öyküleyici metinde sevgi (baba, evlat, eş), vatanseverlik, dostluk, paylaşma, cömertlik, yardımseverlik, çalışkanlık, temizlik, iyilik, beraberlik değerleri yer almaktadır. İncelenen öyküleyici metinlerin tamamı değer analizi yaklaşımına uygundur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 105
ULUSAL EĞİTİM DERGİSİ