Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
GELENEKSEL FİNANS İLKELERİ İLE DAVRANIŞSAL FİNANS YAKLAŞIMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: NİTEL BİR ANALİZ
2022
Dergi:  
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı geleneksel finansın rasyonel ilke ve kuralları ile davranışsal finans modelleri arasında benzerliklerin ve farklılıkların belirlenmesi ile bireysel olarak insanların finansal kararlar vermesinde hem geleneksel ilke ve kuralları hem de davranışsal finans yaklaşımlarını kullanabileceklerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada niteliksel bir analiz yöntemi kullanılmış olup analizi yapabilmek amacıyla literatürde yer alan ilke ve yaklaşımlar taranarak doküman incelenmesi yapılmış, aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar sistematik bir yöntemle belirlenmeye çalışılmış, elde edilen bulgular ise değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Klasik finans yaklaşımları piyasaların etkin olduğunu ve insanların rasyonel olarak karar verdiğini belirtirken davranışsal finans yaklaşımları yatırımcıların karar vermede psikolojik ve duygusal etkilerin altında kalabileceğini belirtmektedir. Bu noktadan hareketle yapılan çalışmadan elde edilen bulgulara göre; finansın ilkeleri olarak literatürde yer alan ve klasik finans anlayışına göre akılcı teorilerle geliştirilmiş 12 ilke ile insanın finansal kararlar alırken psikolojik, bilişsel ve çevresel faktörler etkisinde kalarak irrasyonel davrandığını savunan davranışsal finans yaklaşımlarının birbirinden kesin çizgilerle ayrılamayan ve birbiriyle benzerlikleri olan yaklaşımlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Zira finansal karar verme sürecinin öznesi olan insan, içinde bulunduğu çevre, topluma ve şartlara göre, oldukça rasyonel kararlar alabilirken bazı durumlarda da irrasyonel davranışlarda bulunabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.167
Atıf : 2.666
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi