Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 61
 İndirme 27
FARKLI GELİR GRUPLARINDAKİ ÜLKELERİN KÜRESEL REKABET VE İNSANİ KALKINMA BAKIMINDAN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
ONERI
Yazar:  
Özet:

Küreselleşme ve küresel rekabetin ön plana çıktığı çağımızda, küresel rekabet gücünün insani kalkınma seviyesine yeterince yansıtılıp yansıtılamadığı sorusu sorgulanması gereken önemli konulardan biridir. Bu çalışmanın amacı, ülkelerin üç ayrı gelir grubuna (yüksek gelirli, üst-orta gelirli ve alt-orta gelirli) göre küresel rekabet güçlerini, insani kalkınma düzeyine yansıtma konusundaki göreli etkinliklerini Veri Zarflama Analizi (VZA) ile belirlemektir. Bu çerçevede, yüksek gelirli ülkeler grubunda 50 ülkenin, üst-orta gelirli ülkeler grubunda 33 ülkenin ve alt-orta gelirli ülkeler grubunda 29 ülkenin verileri kullanılmıştır. Söz konusu ülkelerin 2016 yıllına ait temel gereklilikler (Girdi 1 - G1), verimlilik artırıcı faktörler (Girdi 2 - G2), inovasyon ve çeşitlilik faktörleri (Girdi 3 - G3) girdi olarak kişi başına düşen milli gelir (GNI) (Çıktı 1 - Ç1), doğuşta beklenen yaşam süresi (Çıktı 2 - Ç2), beklenen okullaşma süresi (Çıktı 3 - Ç3) ve ortalama okullaşma süresi (Çıktı 4 - Ç4) çıktı olarak kullanılmıştır. Sonuçta ortalama etkinlik değerlerine bakıldığında yüksek gelir grubunda bulunan ülkelerin diğer gelir gruplarında yer alan ülkelere göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu ve etkin çıkan ülkelerin küresel rekabet gücünü insani kalkınma seviyesine yansıtabilme anlamında performanslarının her etkin ülkenin kendi gelir grubu içerisinde iyi olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

FARKLI GELİR GRUPLARINDAKİ ÜLKELERİN KÜRESEL REKABET VE İNSANİ KALKINMA BAKIMINDAN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
ONERI
Yazar:  
Özet:

In our era of globalization and global competition, the question of whether global competitiveness is sufficiently reflected to the level of human development is one of the important issues to be questioned. The objective of this study is to determine the global competitive forces of the countries according to three separate income groups (high-income, high-income and low-income) and their relative activity in reflecting the level of human development through the Data Coverage Analysis (VZA). In this framework, data from 50 countries in the high-income group, 33 countries in the high-income group and 29 countries in the low-income group were used. The main requirements for the 2016 year of the countries concerned (Income 1 - G1), efficiency enhancing factors (Income 2 - G2), innovation and diversity factors (Income 3 - G3) were used as input; national income per person (GNI) (Exit 1 - C1), life expectancy in birth (Exit 2 - C2), school expectancy (Exit 3 - C3) and average school expectancy (Exit 4 - C4) were used as input. After all, it is found that the countries in the high-income group have a higher average than the countries in the other income groups, and that the performance of the effective countries can reflect the global competitiveness to the level of human development is that each effective country is good within its own income group.

0
2019
Dergi:  
ONERI
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ONERI

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 2.616
ONERI