Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Üniversite Çalışanlarının Akılcı İlaç Kullanımı ve Sağlık Algısına Yönelik Tutum ve Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma bir devlet üniversitesinde görev yapan personellerin Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) davranışlarının ve sağlık algılarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini Türkiye’de bir devlet üniversitesinde görev yapan tüm personel oluşturmuştur. Araştırma, çalışmaya katılmayı kabul eden 342 personelle tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri, pandemi koşullarından dolayı, çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 18 programına kaydedilerek, analizlerde tanımlayıcı istatistikler, normallik testleri, Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Testi ve Spearman korelasyon kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 36,54±8,05 olarak bulunmuştur. Bireylerin %79,2’si erkek, %29,2’si doktora mezunu, %44,7’si akademik personeldir. Bireylerin AİK bilgi puan ortalaması (35,69±5,30) yeterli düzeyde olup, Akılcı İlaç Kullanımını, eğitim durumu, anne ve baba eğitim durumu, meslek, ekonomik düzey, aile tipi, cinsiyet ve yaşadığı yerin sağlık merkezine uzaklığı gibi faktörler etkilemektedir (p<0,05). Bireylerin sağlık algısı ise orta derecede (51,15±7,97) olup sağlık algısını eğitim, meslek ve sosyoekonomik düzey etkilemektedir (p<0,05). Akılcı ilaç kullanımı ve sağlık algısı konularında önemli adımlar atılabilmesi için öncelikle bu konulardaki mevcut durumun ortaya konması, bireylerin bu konulardaki bilgi düzeyleri ve tutumlarının belirlenmesi gerekmektedir. Sağlık algısı ve İlaç kullanımı bilincinin arttırılmasına yönelik eğitimler, araştırmalar ve sosyal politikalar yaygınlaştırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Attitudes and Knowledge Levels Of University Employess Towards Rational Drug Use and Health Perception
2021
Yazar:  
Özet:

This survey study was aimed at determining the Rational Drug Use (RDU) behaviors and health perceptions of the staff working in a state university. The population of this cross-sectional study consists of all the staff working in a state university in Turkey. The study sample consisted of a total of 342 staff including academicians, administrative personnel, janitors and security guards. The data were collected through an online questionnaire due to pandemic precautions. The obtained data were recorded on the SPSS version 18 program and descriptive statistics, normality tests, Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis Test, and Spearman correlation were used in the analysis. The mean age of the participants in the study were found to be 36,54±8,05. 79,2% of the participants were male. 29,2% of them had a PhD. 44,4% were academic staff working in all departments while 55,6% included administrative personnel, janitors and security guards. The RDU knowledge mean scores of the participants (35,69±5,30) were considered sufficient. It was found that factors such as personal and parental educational status, profession, socioeconomic level, family type, gender, and distance from the health center of the residence had important effects on Rational Drug Use (p<0,05). The participants' health perceptions were at moderate level (51,15±7,97). It was revealed that educational status, profession, and socioeconomic level affected the perception of health (p<0,05). To improve rational drug use and health perceptions, it is crucial to reveal the current situation, and to determine the level of knowledge and attitudes of individuals. Training, studies, and social policies aimed at promoting the perception of health and rational drug use should be made widespread.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 979
Atıf : 5.600
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini