Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 11
Research Trends on Mathematical Modelling in Mathematics Education in Turkey (2010-2020): A Thematic Content Analysis / Türkiye’de Matematik Eğitimi Alanında Matematiksel Modelleme Çalışmalarına İlişkin Eğilimler (2010-2020): Tematik İçerik Analizi
2021
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de 2010-2020 yılları arasında matematik eğitimi alanında yapılan matematiksel modelleme çalışmalarındaki eğilimi belirlemektir. Çalışma, doküman analizi modeli ile yürütülmüştür. Bu amaçla DergiPark, ULAKBİM TR Dizin, Google Akademik ile YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanları kullanılarak tarama yapılmıştır. Bu çalışmada Türkiye’de 2010-2020 yılları arasında matematiksel modelleme konusunda yapılan toplam 160 çalışma (63 yüksek lisans tezi, 26 doktora tezi ve 71 makale) incelemeye alınmıştır. Veriler yayın sınıflama formu kullanılarak kodlanmış ve tematik içerik analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmalar yayın türü, yılı, araştırma yöntemi, araştırma deseni, örneklem grupları, örneklem büyüklükleri, veri toplama araçları, veri analizi yöntemi, amaç ve odaklandıkları konu bakımından incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları Türkiye’de matematiksel modelleme çalışmalarının 2016 yılından itibaren artış gösterdiğini, daha çok makale ve yüksek lisans tez türünden çalışma yapıldığını göstermiştir. Matematiksel modelleme çalışmalarında nitel araştırma yöntemlerinin daha çok tercih edildiği, durum çalışması ve deneysel araştırma deseninin daha çok, kullanıldığı, çalışmaların daha çok küçük örneklem gruplarıyla, ortaokul öğrencileri ve matematik öğretmen adayları ile yürütüldüğünü göstermektedir. Veri toplama aracı olarak daha çok doküman, görüşme, gözlem ve başarı/beceri testlerinin kullanıldığı, nitel verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz tekniğinin, nicel verilerin analizinde t-testinin tercih edildiği belirlenmiştir. Matematiksel modelleme çalışmalarında birçok konu, kavram ve beceriyi kullanmayı gerektiren karma matematiksel modelleme etkinliklerinin daha çok tercih edildiği belirlenmiştir. Ayrıca birçok çalışmanın matematiksel modelleme süreci ve ortamının analiz edilmesine, katılımcıların modelleme becerisine ilişkin görüş ve yeterliklerinin belirlenmesine ve matematiksel modellemeye dayalı öğretimin öğrenci başarı ve modelleme becerisi üzerine etkisine odaklandığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Research Trends on Mathematical Modelling in Mathematics Education in Turkey (2010-2020): A Thematic Content Analysis / Trends on Mathematical Modelling Studies in Mathematics Education in Turkey (2010-2020): Thematic Content Analysis
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the trend in mathematical modeling studies in Turkey in the field of mathematical education between 2010-2020. The study was conducted with a document analysis model. For this purpose, the magazinePark, ULAKBIM TR Dizin, Google Academic and YÖK National Thesis Center have been scanned using the databases. In this study, a total of 160 studies on mathematical modeling in Turkey between 2010-2020 years (63 master theses, 26 doctoral theses and 71 articles) were studied. The data is coded using the publication class form and analyzed by thematic content analysis. The studies have been studied in terms of the type of publication, year, research method, research design, sampling groups, sampling sizes, data collection tools, data analysis method, purpose and the subject they focus on. The results of this study showed that the study of mathematical modeling in Turkey has increased since 2016, and more studies have been conducted in the type of article and master's thesis. It shows that in mathematical modeling studies the quality research methods are more preferred, the case study and the experimental research pattern are more used, the studies are conducted with smaller sampling groups, high school students and math teacher candidates. The data collection tool is the use of more document, interview, observation and success/performance tests, content analysis and visual analysis technique in the analysis of quality data, the preference of t-test in the analysis of quantum data. In mathematical modeling studies, it has been determined that many subjects, concepts and skills that require the use of karma mathematical modeling activities are preferred. It has also been found that many studies focus on the analysis of the process and environment of mathematical modeling, the determination of the participants’ views and skills on the modeling skills, and the impact of mathematical modeling-based teaching on student success and modeling skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.037
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi