Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ YÖNTEM KULLANIMI: BİR GÖMÜLÜ KURAM ÇALIŞMASI
2016
Dergi:  
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gömülü kuram yaklaşımını kullanarak gebeliği önleyici yöntem kullanımı konusunda kavramsal bir model oluşturmaktır.Gereç ve Yöntem: Araştırma gömülü kuram tasarımıyla yürütülmüştür. Veriler doygunluk oluşuncaya kadar 13 kadın ve 11 erkek ile yapılan görüşmelerin ile saha notlarının, açık, eksenel ve seçici kodlama yöntemleri ve sürekli karşılaştırmalı analizi yapılarak çözümlenmiştir. Verilerin oluşturulması, 2010-2012 yılları arasında 16 ayda ses kaydına alınmış bireysel yarı yapılandırılmış görüşmeler ile gerçekleşmiştir.Bulgular: Kadın ve erkeklerin gebeliği önleyici yöntem kullanımı sürecini açıklayan model "karar verme", "kullanma" ve "sürdürme" odak kategorileri ile oluşmuş üç aşamalı bir süreç tanımlanmıştır. "Gebeliği önleyici yöntem kullanımına karar verme" bireylerin gebeliği önleme isteği, ilişki dinamikleri,uygun yöntemi bulması ve inanç sistemi ile ilişkilidir. "Gebeliği önleyici yöntem kullanma" davranışlarında bireyin yönteme yüklediği anlam, yöntemden memnuniyet algısı, yöntemin yan etkileri belirleyicidir. "Gebeliği önleyici yöntem kullanımını sürdürme" odak kategorisi ise sürdürme niyeti ve bırakma-değiştirme faktörleri ile açıklanmıştır.Sonuç: Araştırma sonucunda geliştirilen süreç modelinin her aşaması, bireyin özellikleri, yöntemin özellikleri, ilişkisel ve bağlamsal faktörler arasında olan zamana ve deneyime göre değişen karmaşık bir yapıdan etkilenmektedir. Yeni modelin temel sağlık hizmetlerinde çalışan hemşirelerin danışmanlık hizmetlerinde ve yöntem kullanımı üzerinde yararları olabilir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.069
Atıf : 3.312
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi