Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
XX. YÜZYIL BAŞI HİNDİSTAN (RAJ) VE MISIR’DAKİ İNGİLİZ YÖNETİMLERİNİN ORTADOĞU POLİTİKALARI
2022
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

İngilizler Hindistan ve Mısır’da I. Dünya Savaşı esnasında hâkim konumunu korumaya devam etmiştir. Fakat değişen şartlar gereğince, yönetim tarzında birtakım değişiklikler yapma ihtiyacı hissedilmiştir. Ancak bölgesel yönetimler kendi aralarında bölge politikası üzerinde anlaşamamıştır. Özellikle Lawrence önceliğindeki Mısır ile T.E. Wilson önderliğindeki Hindistan yönetimleri kendi aralarında Ortadoğu politikaları hakkında fikri ayrılıklara düşmüşlerdir. Ortadoğu’da büyük değişimlerin olduğu bu yıllarda, en etkin devlet olan İngiltere’de bu dönemde dış siyaset için kritik kararlar verilirken kendi altındaki bu yönetimlerden istifade etmiştir. Böylece sahayı tanıyan Kahire Arap Bürosu ve RAJ’ın bulunduğu Hindistan yönetiminin karar ve tavsiyeleri de dikkate alınmıştır. Bu çalışmada bu iki yapının I. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı toprakları hakkında İngiliz siyasetini belirlemeye yönelik kendi aralarındaki, rekabet ele alınacaktır. Hindistan (RAJ) bu toprakları İngiliz yönetimine direk katarak böyle yönetilmesini savunurken; Kahire Arap Bürosu, bu sürecin biraz daha demokratik gözükecek yöntemlerle olmasını istemiştir. Kısacası her iki İngiliz sömürge yönetimleri, birbirinden tamamen faklı düşünmemiştir. Genel olarak her iki kesim de, Osmanlı’nın bölgeden atılmasının akabinde, Arap topraklarının kendi sömürgeleri olması hususunda aynı düşünmüştür. Ancak RAJ, bu sömürünün direk olarak halka dikte edilerek, devlet gücünün gösterilmesi ve onların fikirleri önemsenmeksizin itaate zorlanılmaları gerektiği kanısındayken, Araplarla daha yakın ilişkide bulunan Kahire, yerel halkın fikirlerinin de yönetimde etkili olduğu imajını vermenin önemli olduğunu vurgulamıştır. Kahire Arap Bürosu’nun fikirlerine göre, kendilerine hizmet edecek yöneticilerin atanması sayesinde, bölge halkında bir devlete sahip oldukları fikrinin oluşması gerçekleşecektir. Böylece yönetilmesi daha kolay olacaktır. Hindistan yönetimi bölgenin direk sömürge yapılmasını ve yerel halkın düşüncelerinin önemli olmadığını vurgulamıştır. Ancak Kahire yönetimi, “geri kalmış toplumların medenileştirilmesi” olarak da ifade edilen “manda” fikrinin İngiliz çıkarlarına daha uygun olduğunu öne sürmüştür. Buna göre Batı’nın çeşitli yerlerdeki uygulamaları ile kirlenmiş olan “sömürge” kavramı, yeni bir tabirle itici olmaktan çıkarılmak istenmiştir. Yönetimlerdeki bu ihtilafların sonucunda, aralarındaki iletişim kopmuş, merkezi yönetim üzerinden gerçekleşen yazışmalar dışında bağlantı, neredeyse durma noktasına gelmiştir. Irak ve çeşitli yerlerde RAJ’ın aşırı sert gözüken fikirlerine karşı büyük isyanların olması neticesinde, bölge hakkında karar verme hakkı, Lawrence gibi Arapları da iyi tanıyan ve onlarla iyi iletişim kurabilen ekibin eline (Kahire) geçmiştir. Yönetime karşı bölge halkının isyanı neticesinde, İngiliz Ortadoğu politikası Kahire Arap Bürosu’nun görüşlerine göre şekillenmeye başlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

The XX. Middle East Police of the English Governments in India (RAJ) and Egypt
2022
Yazar:  
Özet:

The British continued to preserve the position of judge in India and Egypt during World War I. But in the light of the changing conditions, there was a need to make a number of changes in the management style. However, the regional governments have not agreed on the regional policy. Especially in Egypt with T.E. Lawrence. The Wilson-led Indian governments have divided their minds on the Middle East policies. In these years, with great changes in the Middle East, the most effective state in the UK has taken critical decisions for foreign policy during this period, and has taken its own governments. Thus, the decision and advice of the Indian administration where the Cairo Arab Office and the RAJ recognized the field were also taken into account. This study will discuss the competition between the two structures to determine the British policy on the Ottoman territories after the First World War. While India (RAJ) advocates that these territories be governed by directly adding to the British government, the Cairo Arab Office has called for this process to be done in a bit more democratic way. In short, the two British colonial governments did not think of each other completely poorly. In general, both sections, after the expulsion of the Ottoman from the region, thought the same that the Arab lands were their own colonies. However, while the RAJ believes that this exploitation should be directly dictated by the public, the demonstration of state power and the compulsion to obey their ideas, Cairo, which is closer to the Arabs, has emphasized that it is important to give the image that the local people’s ideas are also effective in the government. According to the ideas of the Cairo Arab Office, thanks to the appointment of the managers to serve them, the idea that they have a state in the people of the region will occur. This will make it easier to manage. The Indian government has emphasized the region's direct colony and the local people's opinions are not important. However, the Cairo government has suggested that the idea of "manda", also expressed as "civilization of backward societies", is more suitable for the British interests. According to this, the concept of "colonization", which was contaminated by the practices of the West in various places, was sought to be removed from being driving by a new character. As a result of these controversies in the governments, the communication between them is broken, the connection beyond the communications that occur through the central administration has almost come to a stop. As a result of major rebellions against the RAJ’s seemingly extreme ideas in Iraq and various places, the right to decide about the region has passed into the hands of a team (Kahira) who knows the Arabs well and can communicate well with them. As a result of the rebellion of the people of the region against the government, the British Middle East policy began to form according to the opinions of the Cairo Arab Office.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.315
Route Education and Social Science Journal