Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Remazol Black 5 Boyasının Allium Scorodoprasum L. Biyokütlesi ile Biyolojik Olarak Uzaklaştırılması; Biyosorpsiyon İzotermleri, Kinetik ve Termodinamik Çalışmalar
2023
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Bu çalışma, Allium scorodoprasum L. biyokütlesini Remazol black 5 (RB5) boyasının sulu çözeltilerden biyo-giderimi için bir adsorban olarak kullanmayı amaçlamaktadır. Allium scorodoprasum L. biyosorbentinin RB5'e bağlanma kapasitesi, kesikli yürütülen adsorpsiyon çalışmlarında pH, RB5 boya konsantrasyonu, temas süresi ve sıcaklıktaki değişimler kaydedilerek araştırılmıştır Deneysel verileri açıklamak için Dubinin-Radushkevich (D-R), Freundlich ve Langmuir izoterm modelleri kullanılmıştır. Biyosorbentin maksimum RB5 boya biyosorpsiyon kapasitesi 25 oC'de 19,8 mg g-1 olarak bulunmuştur. Ortalama biyosorpsiyonsuz enerji, biyosorpsiyon olayının kimyasal reaksiyonla gerçekleştiğini ve sırasıyla PFO ve IPD hız kinetiğini takip ettiğini göstermiştir. Sonuç olarak, termodinamik adsorpsiyon çalışmaları RB5 boya biyosorpsiyonunun hem endotermik hem de spontane olduğunu göstermiştir. Allium scorodoprasum L. anyonik RB5 boyası için önemli bir adsorpsiyon kapasitesine sahiptir. .

Anahtar Kelimeler:

Bioremoval Of Remazol Black 5 Dye By Allium Scorodoprasum L. Biomass; Biosorption Isotherms, Kinetic and Thermodynamic Studies
2023
Yazar:  
Özet:

The current study aims to use Allium scorodoprasum L. biomass as an adsorbent for the bioremoval of Remazol black 5 (RB5) dye from aqueous solutions. The binding capacity of Allium scorodoprasum L. biosorbent to RB5 was investigated by recording the changes in pH, concentration of RB5 dye, temperature and contact time in batch aqueous solutions. Dubinin-Radushkevich (D-R), Freundlich, and Langmuir isotherm models were used to explain the experimental data. The maximum RB5 dye biosorption capacity of the biosorbent was found to be 19.8 mg g-1 at 25 oC. The average biosorption-free energy indicated that the biosorption event took place by chemical reaction and that it followed the PFO and IPD rate kinetics, respectively. Finally, thermodynamic adsorption studies indicated that the RB5 dye biosorption was both endothermic and spontaneous. The Allium scorodoprasum L. had a significant adsorption capacity for the anionic RB5 dye.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 703
Atıf : 2.806
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini