Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
D-8 Ülkeleri İçin Karbondioksit Emisyonun Yapay Sinir Ağları ile Tahmin Edilmesi: Levenberg-Marquardt Algoritması
2024
Dergi:  
Sosyoekonomi
Yazar:  
Özet:

Son yıllarda büyüme, kalkınma ve sürdürülebilirlik odaklı yaşam tarzı özellikle gelişmekte olan ülkeler için ayrı bir sorunsalı oluşturmaktadır. Bu çalışmada 1990-2020 yılları arasında tamamı gelişmekte olan ülkelerden oluşan D8 ülkeleri (Endonezya, Bangladeş, İran, Mısır, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Türkiye) için kişi başı GSYH, kişi başı enerji tüketimi (yenilenebilir, fosil, toplam), kentsel nüfus artışı ve karbondioksit emisyonu, verileri kullanılarak yapay sinir ağları (YSA) yöntemi ile ülkelere ait karbondioksit emisyonu oranları tahmin edilmiştir. Çalışmada kurulan YSA modelinde veri tabanı verilerinin rastgele olarak %70’i eğitim, %15’i doğrulama ve %15’i test verilerine ayrılmıştır. Oluşturulan bu yapay sinir ağı, Levenberg-Marquardt algoritması ile eğitilmiştir. Modelin performans göstergelerinden Regresyon R değerleri eğitim verileri için 0,99, doğrulama verileri için 0,97 ve test verileri için 0,99 olarak belirlenmiştir. Modelde kullanılan tüm veriler için regresyon R değeri 0,99 olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Forecasting Carbon Dioxide Emissions For D-8 Countries By Artificial Neural Networks: Levenberg-marquardt Algorithm
2024
Dergi:  
Sosyoekonomi
Yazar:  
Özet:

In recent years, growth, development, and sustainability-oriented lifestyles have created a separate problem, especially for developing countries. In this study, GDP per capita, energy consumption per capita (renewable, fossil, total), and urban population for D-8 countries (Indonesia, Bangladesh, Iran, Egypt, Malaysia, Pakistan, Nigeria, and Türkiye), all of which are developing countries, between 1990 and 2020. The carbon dioxide emission rates of the countries were estimated using the artificial neural networks (ANN) method by using the data of increase and carbon dioxide emission. In the ANN model established in the study, 70% of the database data was randomly divided into training, 15% validation and 15% test data. This artificial neural network is trained with the Levenberg-Marquardt method. Regression R values, one of the performance indicators of the model, were determined as 0,99 for training data, 0,97 for validation data and 0,99 for test data. The regression R-value for all data used in the model was determined as 0,99.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyoekonomi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 916
Atıf : 4.231
Sosyoekonomi