Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
COVİD-19 TANILI BİREYLERİN KARANTİNA SÜRECİNDE ALGILADIKLARI SOSYAL DESTEĞİN YALNIZLIĞA ETKİSİ
2023
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Covid-19 tanılı bireylerin karantina sürecinde algıladıkları sosyal desteğin yalnızlığa etkisini belirlemektir. Kesitsel türdeki bu araştırmaya 231 Covid–19 tanılı birey dâhil edildi. Araştırma beş aile sağlığı merkezinde Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında yürütüldü. “Tanıtıcı Özellikler Formu”, “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)” ve “UCLA-Yalnızlık Ölçeği (UCLA-YÖ)” verilerin toplanmasında kullanıldı. Veriler online anket yöntemiyle toplandı. Bireylerin ÇBASD ve UCLA-YÖ toplam puan ortalamaları sırasıyla 55.51±19.02, 46.78±13.04 olarak bulundu. ÇBASD ölçeği ile UCLA-YÖ arasında negatif yönlü güçlü bir ilişki saptandı (r=-0.730; p<0.05). Ayrıca, regresyon analizi sonucunda, algılanan sosyal desteğin yalnızlığı %53 oranında yordadığı belirlendi. Araştırmada bireylerin algıladıkları sosyal desteğin ve yalnızlıklarının orta düzey olduğu tespit edildi. Bireylerin algılanan sosyal destek düzeyinin artmasıyla yalnızlık düzeylerinin de azaldığı söylenebilir. Ayrıca, karantina sürecinde Covid-19 tanılı bireylerin algıladıkları sosyal destek yalnızlık düzeylerini etkileyebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Perceived Social Support On Loneliness In Individuals With Covid-19 During Lockdown Period
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate the effect of perceived social support on loneliness in individuals diagnosed with Covid-19 during lockdown period. This cross-sectional type study included 231 individuals diagnosed with Covid-19. The study was conducted in five family health center between January and February 2021. ‘Descriptive Characteristics Form’, ‘Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)’, and ‘UCLA Loneliness Scale (UCLA-LS)’ were used to collect the data. The data were collected by using an online survey method. The total mean MSPSS and UCLA-LS scores were found to be 55.51±19.02, 46.78±13.04, respectively. There was a statistically negative and strong correlation between MSPSS and UCLA-LS total mean scores (p˂0.05. r=-0.730). Furthermore, as a result of the regression analysis, it was determined that perceived social support predicted loneliness at a rate 53%. In the study, it was found that the individuals had moderate level of perceived social support and loneliness. It can be said that as perceived social support level of individuals increases, their loneliness level also decreases. Furthermore, the level of perceived social support of individuals diagnosed with Covid-19 during lockdown period may affect their loneliness levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 930
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi