Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 2
Ailelerin Covid-19 Pandemisi Sürecinde Çocuklarının Sağlığını Korumak ve Geliştirmek İçin Başvurdukları Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tedavi Yöntemleri (getat)
2022
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: İnsanlar hastalık belirtilerin, ilaçların yan etkilerini azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla geleneksel tamamlayıcı alternatif tedavi yöntemlerine başvurmaktadır. COVİD-19 salgını sürecinde her kesimden insanın tamamlayıcı uygulamalar ve tedbirler kapsamında geleneksel tedavi yöntemlerini, özellikle şifalı olduklarını düşündükleri bitkileri kullandıkları, çocukları için de bu yöntemlere başvurdukları düşünülmektedir. Amaç: Ailelerin COVİD-19 pandemisi sürecinde çocuklarının sağlığını korumak ve geliştirmek için başvurdukları geleneksel tamamlayıcı alternatif tedavi (GETAT) yöntemlerini belirlemektir. Materyal Metod: Tanımlayıcı tipte planlanan çalışmanın verileri, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Tanıtıcı Bilgi Formu” kullanılarak google form aracılığı ile toplanılmıştır. Bu formda sosyo-demogratif veriler, COVİD-19 pandemisi süreci ile ilgili sorular ve ailelerin COVİD-19 pandemisi öncesi ve sürecinde kullandıkları GETAT yöntemlerini belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Verilerin tanımlayıcı analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada ebeveynlerin % 88.4’ü kadın ve %52’si üniversite mezunudur. Çocuklarının ise %38.4’ü 7-13 yaş arasında ve %51’i erkektir. Ailelerin çocukları için COVİD-19 pandemisi öncesi sağlığı korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için GETAT yöntemleri kullananların oranı %38.9 iken COVİD-19 pandemisi sürecinde bu oranın %92.5 olduğu belirlenmiştir. Ailelerin bu süreçte çocukları için %99.9’unun bağışıklık sitemini güçlendirici, balık yağı ve vitamin içeren ilaçlar kullandığı saptanmıştır. Ayrıca ailelerin %31.8’inin sirke, %31.5’inin bal ve ürünlerini ve %24.5’inin ıhlamur gibi bazı besin ve bitkileri kullandıkları görülmüştür. Sonuç: Ailelerin COVİD-19 pandemisi sürecinde GETAT yöntemlerini daha sık kullandıkları belirlenmiştir. Ayrıca ailelerin çocukları için bazı besin ve bitkilerden oluşan GETAT yöntemlerine başvurdukları görülmüştür. Sağlık ekibinin ailelere COVİD-19 pandemisi sürecinde çocuklarının sağlığı korumak ve geliştirme konusunda teknolojik araçlar yolu ile eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Traditional Complementary Alternative Treatment Methods (gtat) Used By Families To Protect and Improve Children's Health During The Covid-19 Outbreak
2022
Yazar:  
Özet:

Introduction: People frequently use these methods to increase the quality of life, reduce the symptoms and side effects of drugs, provide physical and psychological comfort, and strengthen the immune system. Social diagnosis-treatment, beliefs, and practices during the COVID-19 outbreak were also affected. In this process, it is thought that people from all cultures use traditional treatment methods, especially medicinal herbal applications, within the scope of complementary practices and measures, and they also use these practices for their children. Aim: To determine the traditional complementary alternative treatment methods that families use to protect and improve the health of their children during the COVID-19 pandemic. Material and Methods: The research is a descriptive type. The research data were collected through the Google form using the " Socio-demographic Information Form" created by the researchers. The form consists of Socio-demographic data, questions about the COVID-19 pandemic, and questions to determine the GETAT methods used by families before and during the COVID-19 pandemic. Descriptive analyzes of the data were made. Results: In the study, 88.4% of the parents were female and 52% were university graduates. On the other hand, 38.4% of their children are between the ages of 7-13 and 51% of them are boys. It was determined that 76.7% of family members learned knowledge about coronavirus and pandemic processes mostly from television. While the rate of those who did use GETAT methods to protect health and strengthen immunity for children before COVID-19 was 38.9%, it was observed that this rate was 92.5% during the COVID-19 pandemic. It was determined that 99.9% of the parents used drugs that strengthen the immune system, fish oil and drugs containing vitamins for their children in this process. In addition, it was observed that 31.8% of the families used vinegar, 31.5% honey and its products, and 24.5% some foods and plants such as linden. Conclusion: In the study, it was determined that the parents used GETAT methods more in the COVID-19 pandemic and they paid more attention to children’s hygiene and healthy nutrition. Also, it was observed that parents used GETAT methods consisting of some foods and herbs for their children. In this context, it is recommended that the healthcare team provide education and consultancy services to parents through technological tools to protect and improve the health of their children during the COVID-19 pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 504
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini