Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
PLEYİSTOSEN-GÜNCEL GEVŞEK ÇÖKELLER ÜZERİNDE YAPILAŞMANIN JEOTEKNİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ
2007
Dergi:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde ve geçmişte birçok yerleşim yeri litolojik, topoğrafik özellikleri ve konumları nedeniyle Pleyistosen-Güncel yaşlı gevşek çökeller üzerinde inşaa edilmiştir ve edilmeye devam edilmektedir. Bununla birlikte genel olarak mühendislik problemlerinin büyük çoğunluğu da bu çökeller için tipik olmaktadır. Bu tür alanlara örneklerden biri de Mersin il merkezi ve çevresidir. Bu alanlarda akarsular tarafından oluşturulmuş eski ve yeni alüvyon çökelleri, kıyı kumulları, kaliş ve çeşitli renkteki toprak oluşumları bulunmaktadır. Bu çalışmada Mersin ili Mezitli Beldesi yerleşim alanı içinde yer alan gevşek çökellerin fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmış ve elde edilen parametreler ışığında mevcut yapılaşmanın durumu değerlendirilmiştir. İnceleme alanının sahile oldukça yakın olması ve buna bağlı olarak yeraltı su seviyesinin yüzeye yakınlığı, çökellerin gevşek ve kazılan yüzeysel temellerin oldukça sığ olması yapılaşma açısından oldukça büyük risk oluşturmaktadır. Nitekim, incelenen kazı çukurlarında, sudan dolayı temellerde çalışmaların imkansız hale geldiği aynı nedenle kazı derinliklerinin artırılamadığı görülmüştür. Pleyistosen-Güncel yaşlı birimlerin heterojen dağılım sunması, düşük dayanım değerleri göstermesi, yüksek derecede sıkışabilir olması ve insan aktiviteleri nedeniyle üzerine gelen statik yükün sürekli artması, binalarda kırılma, çatlama ve oturma gibi problemlere neden olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı da, incelenen bu litolojiye ait parametrelerin görünen olumsuz duruma ne derece uyum sağladığının belirlenmesidir. Bu alandaki zeminin özellikleri önceden yapılmış zemin etüt çalışmaları ile birlikte bu çalışma kapsamında yapılmış araştırma çukurları ve arazi gözlemleri kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen örselenmiş ve örselenmemiş zemin örnekleri üzerinde zeminin temel fiziksel ve mekanik özelliklerini belirlemeye yönelik deneyler yapılmıştır. Yapılan drenajlı kesme kutusu deneyleri ile kum boyutundaki iri taneli çökellerin kayma dayanımı parametreleri elde edilmiştir. SP zemin grubunda yer alan bu gevşek çökellerin sıvılaşma potansiyellerinin yüksek olması yapılaşma yapılaşma açısından risk taşıyan bölgeler olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte bölgede çok katlı yapılaşmanın hızla devam ettiği gözlenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

PLEYISTOSEN-Today’s evaluation of the implementation of geo-technical openings on waste waste: example of MERSIN
2007
Yazar:  
Özet:

Today and in the past, many settlements have been built and continued to be built on the Pleyistosen-Today old-floor rocks due to their litological, topographic characteristics and locations. However, in general, the vast majority of engineering problems are typical for these breakdowns. One of the examples of such areas is the Mersin province center and surroundings. These areas contain old and new alivian ruins created by the flowers, coastal sandwiches, potatoes and land formations of a variety of colors. In this study, the physical and mechanical characteristics of the flat rocks located within the Mersin or Mezitli Beldesi settlement area have been studied and the state of existing structures have been evaluated in light of the parameters obtained. The area of examination is quite close to the beach and therefore the proximity of the groundwater level to the surface, the relief of the rocks and the grown surface bases are quite thick is a significant risk in terms of structure. In fact, it has been found that in the explored caves, the work on the foundations has become impossible because of water, the same reason for which the caving depths cannot be increased. Pleyistosen-Today old units offer heterogeneous distribution, show low resistance values, are highly compressible and the constant increase in the static burden on them due to human activities causes problems such as breakdown, breakdown and sitting in buildings. The main objective of this study is to determine the extent to which the parameters of this litology being studied are compatible with the apparent negative situation. The characteristics of the ground in this area have been attempted to be determined by using the research holes and land observations carried out in this study along with previous ground research studies. Experiments have been conducted on the obtained and untouched soil samples to determine the basic physical and mechanical characteristics of the soil. The drainated cutting box experiments have been achieved with the sliding resistance parameters of large sand-sized cuts. The SP ground group has shown that these loose collapses have a high liquidation potential and are areas that are at risk in terms of structural structures. However, it is observed that the multi-storey construction in the area continues rapidly.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 776
Atıf : 1.399
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi