User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 10
KOJİK ASİT İLE LAVANDULA ANGUSTIFOLIA L. UÇUCU YAĞININ ANTİMİKROBİYAL KOMBİNASYONU
2024
Journal:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Lamiaceae familyasına ait bir bitki olan Lavandula angustifolia L. (Lavanta), kozmetik, yiyecek ve biyolojik etkilerinden dolayı en çok kullanılan uçucu yağlardan birisidir. Kojik asit beyazlatıcı etkisi için kozmetikte ve antimikrobiyal, antibakteriyel, antiviral gibi farmasötik etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Farmakope kalitesindeki Lavandula angustifolia uçucu yağının kimyasal kompozisyonunu belirlemektir. Buna ek olarak cilt patojenlerine karşı antimikrobiyal aktivitesi ve kojik asit ile uçucu yağın aktivite olarak antibakteriyel sinerjisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, uçucu yağın kimyasal bileşimi araştırılmıştır. Uçucu yağın içerdiği ana bileşenler GK-AİD ve GK-KS ile linalil asetat (%43,3) ve linalol (%38,6) olarak tespit edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite Candida albicans, C. glabrata, Staphylococcus aureus ve Salmonella typhimurium'a karşı değerlendirildi. Sonuç ve Tartışma: Uçucu yağ ve kojik asit C. albicans ve S. aureus'a karşı zayıf antimikrobiyal etki gösterdi. MİK değerleri S. typhimurium'a karşı uçucu yağda 10 mg/ml ve kojik asit 1,25 mg/ml olarak hesaplandı. Sinerjik aktiviteyi değerlendirmek için dama tahtası mikrodilüsyon yöntemi ile uçucu yağ kojik asit ile S. typhimurium'a karşı birleştirildi. Test edilen cilt patojen mikroorganizmalar arasında S. typhimurium, kojik aside karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle S. typhimurium'a karşı sinerjik aktivite araştırıldı ve bağımsız etki gözlemlenmiştir.

Keywords:

Antimicrobial Combination Of Lavandula Angustifolia L. Essential Oil With Kojic Acid
2024
Author:  
Abstract:

Objective: Lavandula angustifolia L. (Lavender) is one of the most plants essential oils used in the cosmetic, food and biological activities. Kojic acid has been used in cosmetics for its whitening effect and pharmaceutical activity. The aim of this study to determine the composition of the Pharmacopoeia quality L. angustifolia essential oil (EO). Moreover, antimicrobial activities against skin pathogens and synergistic antibacterial activity were also examined of EO and kojic acid. Material and Method: In this work, chemical composition of the EO was defined. Linalyl acetate (43.3%) and linalool (38.6%) were determined as the major components by GC-MS and GC-FID, simultaneously. The antimicrobial activity was evaluated against Candida albicans, C. glabrata, Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium. Result and Discussion: EO and kojic acid showed weak antimicrobial effects. MIC values were determined as the EO 10 mg/ml and kojic acid 1.25 mg/ml against S. typhimurium. To assess the synergistic activity was evaluated by the checkerboard microdilution assay, EO was combined with kojic acid against S. typhimurium. Among the tested skin pathogen microorganisms, S. typhimurium was more sensitive to kojic acid. Therefore, synergic activity was investigated against S. typhimurium and found indifferent effect.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 833
Cite : 488
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi