Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Dogum Eylemine Katilmis Olmak Ebelik Ogrencilerinin Dogum Korkusu Duzeylerini Etkiler Mi
2023
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırmada doğum eylemine aktif bir şekilde veya gözlemleyerek katılan ebelik bölümü öğrencileri ile doğum eylemine hiç katılmamış olan ebelik bölümü öğrencilerin doğum korkusu düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu araştırmaya Mart-Mayıs 2019 tarihleri arasında bir devlet üniversitesinde eğitimlerini sürdüren, araştırmaya katılmayı kabul eden 298 ebelik öğrencisi dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan Birey Tanıtım Formu ve genç kadın ve erkeklerin doğum korkusu düzeylerini belirleyen ‘Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği (GÖDKÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.0±2.27 yıldır. Gebe kaldıklarında %90.3’ü normal vajinal doğumu, %9.7’si ise sezaryen doğumu tercih etmeyi düşünmektedir. Öğrencilerin %69.1’i doğum endişesi duymakta olup, nedenleri arasında ise doğum ağrısı çekme (%48), bebek travması (%17.4), olumsuz doğum öyküsü (%12.8) ve mahremiyete saygısızlık (%3.7) yer almaktadır. Ebelik öğrencilerinin sadece %86’sı (%28.8) doğuma aktif katılmışken, doğumu gözlemleyenlerin 167 (%56.1) olup, araştırmaya katılan tüm öğrencilerin yarısından fazlasının doğuma katılımı olmuştur. Katılımcıların GÖDKÖ puan ortalaması 35.03±9.19’tür ve öğrencilerin sınıfları, doğum hakkındaki bilgi düzeyleri, doğuma aktif katılım ve doğumu gözlemleme durumları arasında GÖDKÖ puanları açısından fark saptanmamıştır. Fakat öğrencilerin doğum tercihi, doğum hakkında endişe duyma durumları ile GÖDKÖ açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç: Ebelik öğrencilerinde doğuma aktif katılım veya gözlem yapmanın doğum korkusuna etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ancak doğum endişesi duyan ve sezaryen tercih eden öğrencilerin doğum korkusu daha fazladır.

Anahtar Kelimeler:

Does Participating In Labor Action Affect The Childbirth Fear Of Midwifery Students
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: In the study, it was aimed to determine the level of fear of childbirth in midwifery students who actively or observantly participated in labor and midwifery students who have never participated in labor. Materials and Methods: In this cross-sectional study; a total of 298 midwifery students, attending in a public university between March and May 2019, were included. As the data collection tool, Individual Identification Form prepared by the researchers and the Fear of Childbirth Prior to Pregnancy Scale, which determines the fear of childbirth in young women and men. Results: The mean age was 20.40±2.27 years. In case of their pregnancy, 90.3% of them considered normal vaginal delivery and 9.7% of them preferred cesarean delivery. 69.1% of students were worried about birth and the reasons are; birth pain (48%), infant trauma (17.4%), negative birth history (12.8%) and disrespect for privacy (3.7%). While only 86 (28.8%) of midwifery students participated actively in birth, the number of observers was 167 (56.1%); thus, more than half of all students participated in birth. The mean score of CFPP was 35.03±9.19. There was no significant difference between the education grade, the level of knowledge about childbirth, active participation in childbirth and observation of birth in terms of CFPP scores. However, a significant difference was found in terms of students' birth preference, anxiety about birth, and CFPP score. Conclusion: It was determined that active participation in or observation of labor in midwifery students had no effect on birth fear. Students who were worried about birth and preferred cesarean section had more fear of birth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 1.755
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini