Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Erkek Behcet Hastalarinda Hormon Duzeyleri
2023
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Behçet hastalığı (BH), etiyopatogenezi tam olarak bilinmeyen kronik, relapslarla seyreden sistemik inflamatuvar bir hastalıktır. Hastalığın daha çok cinsel aktif dönemde başlaması ve erkeklerde daha şiddetli klinik seyir göstermesi nedeniyle çalışmamızda erkek hastalarda hipotalamo-hipofizer-gonadal aksı değerlendirmeyi uygun gördük. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza 25 erkek Behçet hastası ve 22 sağlıklı erkek dahil edildi. Bu amaçla hastalarda ve sağlıklı bireylerde prolaktin, seks hormonu bağlayan globulin (SHBG), kortizol, östradiol, serbest ve total testosteron, androstenedion, dehidroepiandrosteron (DHEA), dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS) ve gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) testine folikül stimüle eden hormon (FSH) ve luteinize hormon (LH) cevaplarına bakıldı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında hormon düzeyleri incelendiğinde, hasta grubunda östradiol düzeyleri (36,80±14,70 pg/ml) kontrol grubuna (29,30±9,15 pg/ml) göre anlamlı olarak (p=0,045) daha yüksek bulundu. Hasta grubunda DHEA düzeyleri(13,74±7,96 ng/ml) kontrol grubuna (18,36±7,12 ng/ml) göre anlamlı olarak (p=0,043) daha düşük tespit edilmiştir. Diğer hormonlar açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sonuç: BH’nin etyopatogenezi ile ilişkili olarak hormonların ve hipotalomo-hipofizer-gonadal aksın olası rolünü daha iyi değerlendirmek amacıyla özellikle hastalık aktivitesini de dikkate alan daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Hormone Levels In Male Cases With Behcet's Disease
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Behcet's disease (BD) is a chronic relapsing systemic inflammatory disease with no clear etiopathogenesis. Because the disease usually starts during the sexually active period and shows a more severe course in males, we aimed to evaluate the hypothalamo-hypophyseal-gonadal axis in male patients. Materials and Methods: Our study included 25 male patients with Behcet's disease and 22 healthy males. In accordance with our purpose, patients and healthy participants were stimulated with gonadotropin releasing hormone (GnRH) followed by examination of the blood for sex hormone binding globulin (SHBG), cortisol, estradiol, free and total testosterone, androstenedione, dehydroepiandrosterone (DHEA), dehydroepiandrosterone sulphate (DHEAS), and follicle stimulating hormone (FSH) and luteinizing hormone (LH) levels. The results were compared between the groups. Results: Estradiol levels were significantly higher in the patient group (36.80±14.70 pg/ml) compared to the control group (29.30±9.15 pg/ml) (p=0.045). Conversely, DHEA levels were significantly lower in patient group (13.74±7.96 ng/ml) than in control group (18.36±7.12 ng/ml) (p=0.043). Levels of the other hormones did not show any significant difference between the groups. Conclusion: In order to better evaluate the roles of hormones and the hypothalamo-hypophyseal-gonadal axis in relation to the etiopathogenesis of BD, there is a need for larger scale studies, which also take into account disease activity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 561
Atıf : 317
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini