Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 45
 İndirme 10
COVİD-19 SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BİTLİS ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Psikolojik dayanıklılığın stresli yaşam koşullarına karşı uyum gösterme yeteneği olduğu düşünüldüğünde tüm dünyayı etkileyen COVİD-19 pandemisi de bireyin uyum yeteneğini zorlayarak psikolojik dayanıklılığını tehdit altında bırakmış ve bireyi bu zorlu süreçte uyum sağlamaya zorlamıştır. Özellikle üniversite öğrencileri bu süreçten etkilenmiş ve stres seviyeleri artmıştır. Ancak kimi öğrenciler bu süreci fırsata çevirirken kimileri ise bu süreçle baş edemeyip daha büyük problemlerle mücadele etmiştir. Bu duruma etki eden faktörlerden biri de psikolojik dayanıklılıktır. Bu çalışmada; üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 259 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında demografik bilgi formu ve Basım & Çetin (2011) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan yetişkinler için psikolojik dayanıklılık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; psikolojik dayanıklılık ölçek puanlarının ortalaması (122,5±18,75) hesaplanmıştır. Ayrıca psikolojik dayanıklılık toplam puanları, cinsiyet, sigara/alkol kullanma alışkanlığı ve düzenli spor yapma alışkanlıkları için gruplar arasında anlamlı farklılaşma göstermektedir. Kadın öğrencilerin psikolojik dayanıklılığı erkek öğrencilerden daha fazla olduğu bulunmuştur. Sigara/alkol kullanmayanların psikolojik dayanıklılığı kullananlara göre daha fazladır. Düzenli spor yapma alışkanlığı olanlarında olmayanlara göre psikolojik dayanıklılığı daha fazladır. COVİD-19’a yakalanma durumu ile COVİD-19 korkusunun psikolojik dayanıklılık üzerinde belirleyici olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Study On Examining The Psychological Resilience Levels Of University Students During The Covid 19 Process: The Case Of Bi̇tli̇s
2023
Yazar:  
Özet:

Considering that psychological resilience is the ability to adapt to stressful living conditions, the COVID-19 pandemic, which affects the whole world, has also put the psychological resilience of the individual under threat by forcing the adaptation ability of the individual and forced the individual to adapt in this difficult process. Especially university students were affected by this process and their stress levels increased. However, while some students turned this process into an opportunity, some of them could not cope with this process and struggled with bigger problems. One of the factors affecting this situation is psychological resilience. In this study; It was aimed to determine the psychological resilience levels of university students and to examine them in terms of various demographic variables. The study group of the research consisted of 259 students who voluntarily agreed to participate in the research. In targeting the data, the demographic information formula and the psychological resilience criterion for the dimensions adapted into Turkish by Basım & Çetin (2011) were used. Descriptive statistics, t-test, ANOVA, correlation and regression methods were used in the analysis of the data. As a result; The mean score of the psychological resilience scale (122.5±18.75) was calculated. In addition, psychological resilience total scores differ significantly between groups for gender, smoking/alcohol use and regular sports habits. It was found that the psychological resilience of female students was higher than that of male students. Psychological resilience of those who do not smoke/alcohol is higher than those who use it. Psychological resilience is higher in those who have the habit of exercising regularly than those who do not. It has been concluded that the state of being caught in COVID-19 and the fear of COVID-19 are not determinative on psychological resilience.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 634
Atıf : 1.503
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi