Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Hitit Çiviyazılı Belgelere Göre (É)/(GIŠ)šinapši- Üzerine Bazı Gözlemler
2024
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

M.Ö. 2.binyılda Anadolu’da hüküm sürmüş Hititlerin geride bıraktıkları Hititçe çiviyazılı metinlerde çeşitli mimari yapıların adlarıyla karşılaşmaktayız. Bu yapıların arasında ise (É)/(GIŠ)šinapši- yer almaktadır. Hurrice “šin”- kökünden türetilen (É)/(GIŠ)šinapši-, ilerleyen dönemlerde Hurri ve Babil topraklarında kutsal bir mekân olarak sayılmıştır. (É)/(GIŠ)šinapši- yapısında genellikle günahlardan arınmak, adak adamak gibi ritüeller gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte Hititçe kaynaklarda bir yer adı olarak Šinapši Dağı da geçmektdir. Adı geçen dağın lokalizasyonu hakkında kesin bir bilgi olmasa da Šinapši Dağı’nın Kizzuwatna bölgesinde yer aldığı ve Amanos Dağları ile eşitlenebileceği fikri öne sürülmüştür. Kral ve kraliçelerin önem verdiği (É)/(GIŠ)šinapši- yapılarının kendi tanrıları bulunmakta ve bu tanrıların öfkelenmemeleri için çeşitli ritüeller gerçekleştirilmektedir. Kimi zaman yeraltı dünyasına da ait olduğu düşünülen (É)/(GIŠ)šinapši-’lerin genel anlamda kötülüğü uzaklaştırmaya hizmet eden mekanlar olduğunu söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Some Observations On (é)/(giš)šinapši- According To Hittite Cuneiform Documents
2024
Yazar:  
Özet:

In the Hittite cuneiform texts left behind by the Hittites who ruled in Anatolia in the 2nd millennium BC, we encounter various architectural structures. Among these structures is (É)/(GIŠ)šinapši-. (É)/(GIŠ)šinapši-, derived from the Hurrian root “šin-”, was regarded as a sacred place in Hurri and Babylonian lands in the following periods. In (É)/(GIŠ)šinapši-, rituals such as cleansing from sins and making offerings were generally performed. However, Mount Šinapši is mentioned as a place name in Hittite sources. Although there is no definite information about the localization of the mountain, it has been suggested that Mount Šinapši is in the Kizzuwatna region and can be equated with the Amanos Mountains. The ((É)/(GIŠ)šinapši-structures, which kings and queens attach importance to, have their own gods, and various rituals are performed to prevent the anger of these gods. We can say that ((É)/(GIŠ)šinapši-s, which are sometimes thought to belong to the underworld, are places that serve to ward off evil in general.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 375
Atıf : 3.886
2023 Impact/Etki : 0.645
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi